Eveniment

Luni începe autorecenzarea populaţiei. Tudorel Andrei, preşedinte INS: În perioada 2002 – 2021, între două recensăminte, România a pierdut aproape 2,7 milioane de locuitori

Luni începe autorecenzarea populaţiei. Tudorel Andrei,...

Autor: Ramona Cornea

12.03.2022, 23:01 1420

Luni, 14 martie, începe autorecenzarea, prima etapă de colectare a datelor de la populaţie pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor. Tudorel Andrei, preşedinte Institutului Naţional de Statistică (INS) afirmă că România a pierdut aproape 2,7 milioane de locuitori în perioada 2002 – 2021, între două recensăminte.

”În perioada 2002 – 2021, între două recensăminte, România a pierdut aproape 2,7 milioane de locuitori. Aici cauzele pot fi divizate pe etape: dacă într-o primă etapă, între 2002 şi 2010, mare parte a reducerii populaţiei era din cauza migraţiei internaţionale, începând cu cel puţin 2011 centrul de greutate se mută pe cauzele naturale,  avem cu mult mai multe decese decât naşteri”, a spus preşedintele INS în cadrul unei conferinţe de presă.

Mai mult, în anul 2021 România a avut cel mai mic număr de naşteri de după Al Doilea Război Mondial.

”Am avut aproximativ 180.000 de naşteri şi am avut cel mai mare număr de decese, peste 335.000. În aceste condiţii, am avut un spor natural de peste 155.000 de persoane, deci de dimensiunea unui oraş relativ mare, ceea ce înseamnă un oraş mare din România”, a completat Tudorel Andrei.

Dacă ne uităm pe datele din urban şi rural, vom vedea că există diferenţe semnificative privind dinamica populaţiei în această perioadă, mai spune el.

”Sunt judeţe care au pierdut cel puţin 20% din populaţie pe parcursul celor 20 de ani. Şi aici aş da exemplu numai câteva judeţe: Teleorman, Brăila, Hunedoara, care au pierdut aproape 25% din populaţie pe parcursul a 20 de ani. Există şi în judeţe tot la nivel naţional care au înregistrat o creştere, este vorba de Timiş, Cluj şi Ilfovul care este un caz puţin aparte pentru că este în vecinătatea Bucureştiului şi practic a fost o mutare de reşedinţă a multor persoane din Bucureşti.”

Recensământul Populaţiei şi Locuin­ţelor din Româ­nia se desfăşoară în trei etape implementare. În prima etapă, care se desfăşoară în perioada 1 februarie – 13 martie 2022, Institutul Naţional de Sta­tistică preia baze de date de la celelalte instituţii ale statului pentru a vedea, din bazele de date ale statului, ce populaţie are România.

A doua etapă, culegerea datelor de la populaţie are loc în perioada 14 martie  - 15 mai, iar a treia este perioada de culegere efectivă a datelor în care recenzorii merg în teritoriu cu tableta pentru colectarea datelor numai de la gospodăriile care nu şi-au declarat datele în online. Această perioadă se încheie pe 17 iulie 2022.  

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO