Eveniment

Lupta la cutite pentru administrarea SIF Muntenia

06.05.2005, 19:02 23

La conducerea Muntenia Invest urmeaza sa fie numit ca presedinte Petre Szel, director in prezent la Muntenia Consult, o alta societate a GFM. Szel a mai ocupat functia de director in cadrul fostului Fond al Proprietatii Private IV, care s-a transformat in actuala SIF Muntenia.

Candidatura lui Szel a fost depusa spre avizare la CNVM, iar actionarii Muntenia Invest urmeaza sa se intalneasca vineri pentru a alege noul presedinte in cazul in care candidatura va fi avizata pana atunci de CNVM.

Teodor Mihaescu si Muntenia Invest au fost acuzati de mai multe ori de administrarea defectuoasa a activelor SIF Muntenia. Multi dintre actionari nu au fost de acord cu investitiile de mai multe milioane de euro realizate in ultimii ani de SIF la companii ca Plastex sau Navol, care au raportat an de an pierderi, Navol fiind anul trecut la un pas de faliment. Administratorii SIF au fost acuzati si ca au vandut la finalul anului trecut pachetul de actiuni detinut la Bancpost, in ceea ce unii dintre actionari au interpretat drept incercarea de a realiza pe ultima suta de metri bugetul de venituri si cheltuieli pe 2004. SIF Muntenia a fost, de altfel, singura dintre SIF-uri care a vandut pachetul de actiuni detinut la Bancpost. Dividendele incasate de SIF-uri de la banci au fost de-a lungul ultimilor ani cea mai importanta si cea mai sigura sursa de venituri pentru SIF-uri.

Adunarea Generala a Actionarilor de la SIF Muntenia desfasurata in urma cu aproape doua saptamani a adus schimbari si in conducerea SIF Muntenia.

Ion Plumb a fost ales in functia de presedinte al Consiliului de Administratie al SIF Muntenia, vicepresedinte fiind numita Valerica Budeanu, aceasta din urma reprezentand, conform informatiilor existente pe piata, interesele omului de afaceri Catalin Chelu. Plumb este decanul Facultatii de management din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti. Fostul presedinte al societatii, Gabriel Burlacu, a ramas doar cu functia de membru in Consiliul de Administratie.

Problema lipsei controlului actionarilor asupra conducerii societatilor de investitii financiare se afla in discutie si in Parlament. Senatorul Varujan Vosganian, alaturi de alti trei senatori, a depus o initiativa legislativa care va obliga SIF-urile sa ridice pragul maxim de detinere din statute pana la 5%. In prezent statutele SIF-urilor prevad ca nici un investitor nu poate depasi 0,1% din capitalul social al unei SIF.

SIF Muntenia administreaza active in valoare de 6.188 de miliarde de lei (172 mil. euro) si are o capitalizare bursiera de 190 de milioane de euro.

Cele mai importante pachete de actiuni detinute sunt cele de 6% din BCR si 5% din BCR, cele mai mari doua banci romanesti. Actiunile SIF Muntenia au fost cotate la inchiderea sedintei bursiere de ieri la 8.450 lei/ actiune.

vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO