Eveniment

Lupta la cutite pentru o jumatate de miliard de euro

03.02.2006, 21:20 22

Presedintele Partidului Conservator (PC), Dan Voiculescu, a declarat ieri ca vicepremierul George Copos a primit un telefon de amenintare din partea lui Sorin Rosca Stanescu, Sorin Ovidiu Vintu si a lui Liviu Luca prin care era ame-nintat sa voteze in Guvern achizitionarea unui pachet de 8% din actiunile Petrom.

Voiculescu a facut aceste declaratii, criticand atitudinea presedintelui Traian Basescu, despre care a spus ca vorbeste public despre grupuri de interese in guvern, fara sa divulge nicio informatie concreta.

El a dat exemplul vicepremierului Copos care ar fi primit un telefon inainte de sedinta de guvern in care urma sa se voteze achizitionarea, de catre un grup de interese, a unui pachet de 8% din actiunile Petrom. Voiculescu a precizat ca acestea, in mod firesc, ar fi revenit salariatilor companiei.

"Copos a primit un telefon inainte de votul din Guvern cu 8% pentru Petrom, iar la capatul telefonului era Rosca Stanescu, care i-a facut legatura, pentru ca erau cu el in camera, lui Luca si lui Vintu. Mesajul era: ÇDaca nu semnezi, te terminam!È", a declarat Voiculescu.

Intrebat daca vicepremierul a facut vreo sesizare in legatura cu acest telefon, liderul PC a declarat ca informatiile ar fi fost credibile daca aceasta convorbire ar fi fost inregistrata. Singura reactie a lui Copos a fost, potrivit lui Voiculescu, faptul ca vicepremie-rul nu a votat ordonanta respectiva. In-trebat daca acesta este motivul pentru care PC a hotarat mentinerea lui Copos in functia de vicepremier, Voiculescu a declarat ca cele doua decizii nu au nici o legatura.

George Copos, Sorin Rosca Stanescu si Liviu Luca au confirmat ca au avut o convorbire telefonica, insa nu si ca subiectul acesteia ar fi fost respectivul act normativ. Copos a refuzat sa precizeze daca a fost amenintat, iar Stanescu si Luca sustin ca discutia a avut loc cu mult inainte de dezbaterea ordonantei Petrom in Guvern.

"Confirm convorbirea. Am discutat cu Rosca Stanescu, Liviu Luca si Sorin Ovidiu Vintu despre vreme si despre vremuri", a declarat Copos. El a adaugat ca, dupa aceasta convorbire, pozitia sa in Guvern nu s-a modificat. "Pentru detalii, trebuie sa vedeti cu atentie discursul presedintelui Traian Basescu de la Ministerul Administratiei", a mai spus Copos.

Vicepremierul nu a vrut sa precizeze daca cei trei l-au amenintat sau daca discutia a vizat ordonanta privind achizitionarea unui pachet de 8% din actiunile Petrom.

La randul sau, Sorin Rosca Stanescu a declarat ca a avut loc o discutie, dar cu mult timp inainte de a se dezbate respectiva ordonanta. El a precizat ca il cunoaste pe George Copos din perioada studentiei si ca, de aceea, si-a permis ca imediat dupa ce acesta a fost numit vicepremier sa-l sfatuiasca sa se ocupe de afacerile sale in continuare, deoarece "nu are statura unui vicepremier". "Ii sfatuiesc pe Dan Voiculescu si George Copos sa se transfere la radio Erevan", a mai spus Stanescu.

Si Liviu Luca sustine ca discutia a avut loc cu mult inainte de a se pune problema adoptarii actului normativ. Luca a declarat ca a fost o convorbire telefonica in ianuarie 2005, in care el, Rosca Stanescu si Vintu i-au transmis lui Copos felicitari pentru numirea in functia de vicepremier, dar si nedumerirea fata de optiunea sa pentru politica.

Liviu Luca a mentionat ca despre ordonanta Petrom s-a discutat pentru prima data in iulie. "Mi-e greu sa cred ca avem darul premonitiei", a adaugat Luca. El a adaugat ca discutia a fost "distractiva", dar pe cu totul alte teme. "Oricum ar fi, ne clarificam in justitie, adica il dau in judecata pe domnul Pinochio", a anuntat Luca.

La randul sau, Vintu sustine ca acuzatiile lui Voiculescu reprezinta "o minciuna sfruntata" pentru care ii va actiona in instanta atat pe liderul PC, cat si pe viceprim-ministru. Vintu considera ca Voiculescu si Copos "incearca sa abata atentia publica" de la acuzatiile extrem de grave formulate de DNA privind "tranzactiile suspecte" ale vicepremierului cu statul roman, spune Vintu.



Se unde vine castigul

Miza acestei dispute o reprezinta pachetul de 8% din actiunile Petrom pe care salariatii pot sa-l achizitioneze la un pret de 232 mil. euro (0,5 euro pe actiune, acelasi pret pe care l-a platit si OMV). La Bursa, in acest moment, pachetul de 8% valoreaza 780 mil. euro (capitalizarea Petrom a ajuns la 9,7 mld. euro). Deci, cine pune mana pe acest pachet castiga peste 550 mil. euro. Seful sindicalistilor de la Petrom, Liviu Luca, vrea ca acest pachet de actiuni sa fie cumparat de Asociatia Salariatilor. Cealalta parte in acest conflict sustine ca actiunile sa fie achizitionate direct de fiecare angajat, nu de Asociatie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO