Eveniment

Macovei: Codul penal suspendat ar crea blocaje in justitie

06.03.2007, 18:35 34

Ministrul justitiei, Monica Macovei, sustine ca intrarea in vigoare a Codului penal, adoptat in 2004 si suspendat de actualul Guvern, ar crea blocaje enorme in justitia penala, aratand ca respectivul cod ar putea primi numele "doamnei Stanoiu sau PSD", pentru a nu fi vreo problema de paternitate.
Intrebata despre sansele pe care le-ar avea proiectul noului Cod penal propus de ea in fata votului Senatului, Monica Macovei a declarat, la RFI Romania, ca intrarea in vigoare a codului propus de predecesorii sai si adoptat de fostul Legislativ "ar insemna o blocare a justitiei penale pentru ca acel cod nu poate intra in vigoare asa cum este".
Comisia juridica a aprobat saptamana trecuta intrarea in vigoare a Codului penal aprobat in timpul in care portofoliul Justitiei era detinut de Rodica Stanoiu, prin modificarea Ordonantei de Urgenta 50/2006, care amana intrarea in vigoare a Codului pana in septembrie 2008. Membrii Comisiei juridice a Senatului au luat in discutie, in 28 februarie, Legea de aprobare a OUG 50/2006 prin care Executivul amana intrarea in vigoare a Codului penal adoptat in 2004.
Amendamentul de modificare a ordonantei a fost depus de senatorul PSD Serban Nicolae, membrii comisiei aproband - cu cinci voturi "pentru", doua voturi "impotriva" si o abtinere (Norica Nicolai-PNL) - intrarea in vigoare a Codului penal din 2004, la 30 de zile dupa publicarea in Monitorul Oficial a actului normativ.
"Ce s-a intamplat saptamana trecuta in Senat e urmatorul lucru: avand de discutat Ordonanta de Urgenta prin care Guvernul - la propunerea mea a amanat intrarea in vigoare a codului adoptat de Parlament in 2004 - am propus amanarea intrarii in vigoare a acelui cod pana in 2008, solutia legislativa fiind ca intre timp sa venim cu acest nou cod penal si la adoptarea acestuia, cel adoptat in 2004 sa fie abrogat. Dar primul pas a fost de amanare pana in 2008. La O.U. de amanare a acelui cod pana in 2008, inteleg ca Serban Nicolae de la PSD, in Comisia juridica a Senatului, a facut un amendament care schimba amanarea intrarii in vigoare pana in 2008 si ar urma sa intre in vigoare foarte repede, la o luna de la legea de aprobare a acelei ordonanate de urgenta", a declarat Macovei. Astfel, spune Macovei, in loc sa se amane acel cod pana in 2008, ar urma sa intre in vigoare foarte curand.
"Acest lucru ar insemna o blocare a justitiei penale pentru ca acel cod nu poate intra in vigoare asa cum este. Adica poate teoretic, daca vor senatorii, dar practic ar crea blocaje enorme in justitia penala", a aratat Macovei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO