Eveniment

Macron nu stă la discuţii: Franţa nu are ”chef” să facă concesii Rusiei şi vrea ca Ucraina să câştige războiul împotriva forţelor invadatoare ale Moscovei

Macron nu stă la discuţii: Franţa nu are ”chef”...

Autor: Ştefan Stan

12.06.2022, 00:02 1910

Franţa nu este dispusă să facă concesii Rusiei şi doreşte ca Ucraina să câştige războiul împotriva forţelor invadatoare ale Moscovei, cu integritatea sa teritorială restabilită, a declarat vineri un oficial prezidenţial francez, în timp ce Parisul încearcă să calmeze îngrijorările legate de poziţia sa în conflict.

Preşedintele Emmanuel Macron a fost criticat de Ucraina şi de aliaţii din estul Europei după ce sâmbătă au fost publicate interviuri în care era citat spunând că este vital să nu "umilească" Rusia pentru ca atunci când luptele se vor încheia să poată exista o soluţie diplomatică. 

"Aşa cum a spus preşedintele, ne dorim o victorie ucraineană. Vrem ca integritatea teritorială a Ucrainei să fie restabilită", a declarat oficialul reporterilor, întrebat despre comentariile de umilire ale lui Macron.

Macron a vorbit cu preşedintele rus Vladimir Putin în mod regulat de la invazia din 24 februarie, în cadrul eforturilor de a obţine o încetare a focului şi de a începe o negociere credibilă între Kiev şi Moscova, deşi nu a avut niciun succes tangibil în acest sens.

"Nu există niciun spirit de concesie faţă de Putin sau faţă de Rusia în ceea ce spune preşedintele. Când îi vorbeşte direct, nu este vorba de compromis, ci de a spune cum vedem noi lucrurile", a declarat oficialul.

Franţa este, de asemenea, gata să ajute cu privire la permiterea accesului la portul Odesa, unde o parte din stocurile de cereale ale Ucrainei sunt gata să fie exportate, a mai spus oficialul.

"Suntem la dispoziţia părţilor pentru ca o operaţiune care să permită accesul la portul Odesa în deplină siguranţă să fie pusă la punct", a declarat oficialul.

Oficialul nu a detaliat care ar fi acest ajutor.

Marea Neagră, unde se află Odesa, este crucială pentru transportul de cereale, petrol şi produse petroliere. Apele sale sunt împărţite de Bulgaria, România, Georgia şi Turcia, precum şi de Ucraina şi Rusia.

Oficialii guvernamentali ucraineni estimează că 20 de milioane de tone de cereale nu reuşesc să călătorească din ceea ce era al patrulea exportator mondial înainte de invazia Rusiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO