• Leu / EUR4.9022
  • Leu / GBP5.4884
  • Leu / USD4.5747
Eveniment

Macron şi Scholz, avertisment pentru Biden. POLITICO: Dacă Statele Unite nu se retrag, atunci UE va trebui să riposteze

Macron şi Scholz, avertisment pentru Biden. POLITICO: Dacă Statele Unite nu se retrag, atunci UE va trebui să riposteze

Autor: Iulian Moşneagu

29.10.2022, 15:35 7471

Aceştia au fost de acord că recentele planuri de subvenţii de stat americane reprezintă măsuri de distorsionare a pieţei care au ca scop să convingă companiile să îşi mute producţia în SUA, potrivit unor persoane familiare cu discuţiile lor. Iar aceasta este o problemă pe care doresc ca Uniunea Europeană să o abordeze, scrie Mediafax.ro. 

Întâlnirea celor doi lideri a urmat dezacordurilor publice din ultimele săptămâni pe teme politice cheie, precum energia şi apărarea, fracturând alianţa politică centrală a UE între cele mai mari două economii ale sale.

Dar, chiar dacă prânzul lor a avut loc într-un context dificil, ambii lideri au fost de acord că UE nu poate rămâne inactivă dacă Washingtonul continuă să aplice Legea privind reducerea inflaţiei, care oferă reduceri de taxe şi beneficii energetice pentru companiile care investesc pe teritoriul SUA, în forma sa actuală. Mai exact, legislaţia americană semnată recent încurajează consumatorii să "cumpere produse americane" atunci când vine vorba de alegerea unui vehicul electric, o măsură deosebit de supărătoare pentru industriile auto importante din ţări precum Franţa şi Germania, scrie POLITICO.

Mesajul de la Paris este: Dacă Statele Unite nu se retrag, atunci UE va trebui să riposteze

Pentru a evita concurenţa neloială sau pierderea de investiţii, va fi nevoie de sisteme de stimulente similare pentru companii. Această mişcare ar risca să arunce relaţiile transatlantice într-un nou război comercial.

Macron a fost primul care a făcut public acest avertisment dur. "Avem nevoie de o lege <Buy European Act>, la fel ca americanii, trebuie să rezervăm subvenţiile pentru producătorii noştri europeni", a declarat preşedintele francez miercuri seară, într-un interviu acordat postului de televiziune France 2, referindu-se în special la subvenţiile de stat pentru maşinile electrice.

Citiţi continuarea pe Mediafax.ro 

Urmează ZF Power Summit 2023
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9022
Diferență: -0,0286
Ieri: 4.9036
Azi: 4.5747
Diferență: 0,3884
Ieri: 4.5570
Azi: 5.4884
Diferență: 0,1734
Ieri: 5.4789
Azi: 4.9405
Diferență: 0,4452
Ieri: 4.9186