Eveniment

MAE: Relaţia cu SUA oferă o garanţie esenţială pentru securitatea naţională

MAE: Relaţia cu SUA oferă o garanţie esenţială...

Autor: Catalina Mihai

14.06.2015, 18:45 86

"Relaţia partenerială cu SUA reprezintă o dimensiune esenţială a politicii externe a României şi oferă o garanţie esenţială pentru securitatea naţională, alături de apartenenţa la NATO şi la Uniunea Europeană, cu valenţe sporite în actualul mediu de securitate regional şi internaţional, dificil şi complex", se arată într-un comunicat MAE.

"Astăzi marcăm un moment politic şi simbolic important pentru politica externă contemporană a României, istoria de 135 de ani a relaţiilor româno-americane şi prietenia pe care naţiunile noastre o împărtăşesc. România şi SUA sunt unite printr-un Parteneriat Strategic pentru Secolul XXI, valoros şi orientat spre viitor, care se bucură de sprijinul întregii societăţi româneşti. Apreciem angajamentul constant şi de substanţă al Statelor Unite pentru relaţia privilegiată cu România, precum şi contribuţia la securitatea şi dezvoltarea României ca membru influent al comunităţii transatlantice. La 135 de ani de la stabilirea lor, relaţiile româno-americane sunt mai puternice decât oricând", precizează ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, citat în comunicat.

Şeful diplomaţiei priveşte "cu încredere şi optimism" spre perspectivele ample deschise de Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii pentru cetăţenii români şi americani.

"Îndeplinirea integrală şi temeinică a obiectivelor cuprinse în «Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI» din 2011, pe care am avut privilegiul să o negociez, pentru România, reprezintă o prioritate de vârf pentru politica externă românească. Stă în puterea noastră să ducem mai departe relaţia de prietenie şi alianţa noastră strategică, în beneficiul ambelor popoare", declară Bogdan Aurescu.

Totodată, MAE precizează că "România îşi reafirmă angajamentul de a acţiona şi în viitor ca prieten, partener şi aliat de încredere şi solid al Statelor Unite şi în cadrul NATO, în vederea asigurării unui spaţiu al securităţii, stabilităţii, prosperităţii în arealul euro-atlantic şi dincolo de acesta".

Ca urmare a obţinerii independenţei totale a României în 1878, secretarul de stat al SUA, W. M. Evarts, a ridicat nivelul de reprezentare a Americii la Bucureşti la rangul de legaţie. La 14 iunie 1880, preşedintele SUA, Rutherford B. Hayes, a semnat scrisoarea prin care îl informa pe domnitorul Carol I asupra numirii lui Eugene Schuyler în calitate de agent diplomatic şi consul general al SUA în România, acest moment marcând practic stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale.

Colonelul Sergiu Voinescu, trimisul special al principelui Carol, este primul diplomat român primit la Washington, de preşedintele SUA, Rutherford Hayes, la 18 noiembrie 1880, prilej cu care a fost notificată dobândirea şi recunoaşterea internaţională a independenţei României. Printr-o scrisoare din 20 noiembrie 1880, SUA confirmă recunoaşterea independenţei României.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO