Eveniment

Mai mult optimism de la analiştii băncilor de investiţii străine. Banca americană JP Morgan a îmbunătăţit estimarea de creştere economică la 2,6%. Elveţienii de la UBS merg pe 2,8%

La începutul anului, JP Morgan venea cu un anunţ-surpriză privind includerea titlurilor de stat în lei într-un indice al pieţelor emergente, ceea ce a crescut interesul investitorilor străini. AFP/Mediafax Foto

La începutul anului, JP Morgan venea cu un anunţ-surpriză privind includerea titlurilor de stat în lei într-un indice al pieţelor emergente, ceea ce a crescut interesul investitorilor străini. AFP/Mediafax Foto

Autor: Claudia Medrega

09.07.2013, 22:17 902

„Prognozăm o creştere economică de 2,6% în 2013, incluzând contribuţia agriculturii de 0,7%“, se arată în cea mai recentă notă, din iunie, referitoare la România, a analiştilor de la Londra ai băncii.

Modificarea prognozei vine după ce în luna aprilie JP Morgan îşi îmbunătăţea estimarea pentru creşterea PIB de la 1,5% la 1,9%. Banca vede potenţialul de creştere eco­nomică al României pe termen lung la 4%. Cea mai optimistă prognoză pentru creşterea economică a venit de la cea mai mare bancă elveţiană, UBS, care anticipează o creştere a PIB de 2,8% în 2013.

România a început din 2013 să fie din nou „văzută bine“ în rapoartele de analiză ale băncilor străine, după ce în anii trecuţi era frecvent criticată. Sentimentul pozitiv se bazează, în principal, pe aşteptări de menţinere a stabilităţii politice şi pe performanţa acumulată deja în procesul de reducere a deficitului bugetar.

La începutul anului, JP Morgan venea cu un anunţ-surpriză privind includerea titlurilor de stat în lei emise de statul român într-un indice al pieţelor emergente, după o decizie similară de la sfârşitul anului trecut a britanicilor de la Barclays, ceea ce a crescut vizibilitatea României pe pieţele externe şi interesul investitorilor străini pentru activele în lei, dar a creat şi anumite vulnerabilităţi. Titlurile româneşti au fost incluse în indicele JP Morgan la începutul lunii martie. În primele patru luni ale acestui an portofoliul străinilor s-a dublat. Investitorii străini aveau la sfârşitul lunii aprilie deţineri de titluri de stat emise de Ministerul Finanţelor în lei şi euro însumând echivalentul a 6,4 mld. euro, ceea ce corespunde unei ponderi record de aproape 26% din totalul titlurilor emise pe piaţa internă. În condiţiile accentuării volatilităţii pe pieţele financiare, România poate asista la ieşiri de capital, în condiţiile în care deţinerile de titluri ale străinilor s-au majorat semnificativ şi ponderea urcă spre 30%.

Analiştii locali şi-au îmbu­nă­­tăţit şi ei estimările privind creşterea economică din acest an spre 2 - 2,2% în urma semnalelor de revigorare din primele luni ale anului şi nu exclud un avans al PIB în jur de 2,5% în 2013, în ipoteza în care va fi un an agricol bun, iar exporturile îşi vor continua trendul ascendent.

La începutul anului majoritatea estimărilor băncilor privind creşterea PIB din 2013 erau incluse în intervalul 0,5-1,6%, dar după anunţarea datelor peste aşteptări privind avansul economiei din T1 au urmat o serie de îmbunătăţiri ale prognozelor. Creşterea economică de 2,2% din T1 a fost dublă faţă de aşteptările analiştilor.

Banca Mondială a majorat uşor estimarea privind creşterea economică din 2013, la 1,7%, după ce în urmă cu şase luni anticipa un plus al PIB de 1,6%. Pe de altă parte, FMI, Comisia Europeană şi Guvernul văd în continuare o creştere economică de 1,6% în 2013.

În primele luni ale anului au apărut veşti bune de la exporturi, producţia industrială, vânzările cu amănuntul, inflaţie sau deficitul bugetar. Îmbunătăţirea cererii externe s-a observat în creşterea exporturilor şi a producţiei industriale. Pe partea de utilizare a PIB, creşterea din T 1 s-a datorat exportului net, în timp ce consumul a revenit în teritoriul negativ, iar investiţiile (formarea brută de capital fix) au scăzut pentru al doilea trimestru consecutiv.

În timp ce majoritatea datelor macro sunt încurajatoare, dinspre economia reală semnalele sunt mai puţin optimiste, insolvenţele continuându-şi ascensiunea.

Un număr de 1.164 de firme au intrat în incapacitate de plată în luna mai, astfel că de la începutul anului existau aproape 7.100 de dosare de insolvenţă, potrivit datelor Registrului Comerţului.

 

Cum văd analiştii JP Morgan România

  • Ne menţinem la 3,7% prognoza privind inflaţia de la sfârşitul anului. Impactul deprecierii leului asupra inflaţiei nu este atât de dramatic pe cât părea.

  • BNR ar putea să reducă dobânda-cheie cu 125 puncte de bază, dar evoluţiile internaţionale ar putea forţa banca centrală să ajusteze mai puţin dobânda; cererea internă slabă şi creditarea lentă în lei continuă să indice necesitatea unor ajustări ale dobânzii-cheie.

  • Creşterea puternică a producţiei industriale din lunile martie şi aprilie este un semn pozitiv, dar indică faptul că avansul economiei în trimestrul al doilea se va datora, probabil, tot exporturilor, în timp ce efectele secundare pozitive în economie sunt limitate.

  • BNR agreează, probabil, un curs în jurul a 4,5 lei/euro, dar niveluri mai ridicate şi continuarea presiunii de depreciere a leului ar putea face ca banca centrală să fie mai puţin dispusă să taie dobânda-cheie având în vedere că a acordat întotdeauna o importanţă mai mare cursului de schimb decât inflaţiei.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO