Eveniment

Mai multe persoane din comunităţile defavorizate din Alba-Iulia au ajuns antreprenori cu ajutorul unei finanţări europene

Mai multe persoane din comunităţile defavorizate din...

Autor: Ioana Sfârlea

06.03.2019, 18:32 1152

15 persoane care fac parte din comunităţi marginalizate din Alba Iulia au devenit antreprenori şi vor deschide, cu bani europeni, afaceri în domeniul construcţiilor, electricitate, transport, comerţ sau transport. 

În urma participării la programul de formare „Iniţiere în Competenţe antreprenoriale“ şi la sesiunile de consultanţă şi consiliere, 20 de albaiulieni înscrişi în proiect au depus planuri de afaceri care au fost evaluate de un juriu din reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai patronatelor. Fiecare dintre candidaţi a susţinut un interviu în care a avut la dispoziţie 30 de minute pentru a prezenta ideea sa de afacere, punctele forte ale acesteia, dar şi pentru a răspunde întrebărilor adresate de membrii juriului.

În final, au fost selectaţi 15 candidaţi care, cu ajutorul celor 25.000 de euro primiţi, şi-au deschis firme din mai multe domenii de activitate clasice: lucrări de construcţii, instalaţii electrice, transport şi comerţ, dar au câştigat încrederea finanţatorilor şi planuri de afaceri mai îndrăzneţe ca deschiderea unei săli de fitness, unui atelier de croitorie, unui salon de înfrumuseţare sau a unei mini-pensiuni pentru cazarea turiştilor aflaţi în vacanţă.

Potrivit echipei implicate în proiect, măsura va implica înfiinţarea de noi locuri de muncă, dar şi asigurarea unor venituri stabile pentru familiile noilor antreprenori. Toate aceste firme vor fi urmărite şi ajutate să se menţină pe piaţă până la finalizarea proiectului, în luna septembrie 2020.

Sprijinul financiar acordat pentru înfiinţarea unei afaceri este o componentă a unui proiect mai amplu, în valoare de aproape 5 milioane de euro, început în Alba Iulia în urmă cu un an şi jumătate, prin care se acordă servicii pentru creşterea accesului la educaţie, servicii medicale şi sociale, de integrare în piaţa muncii, de asistenţă juridică pentru reglementarea actelor, de îmbunătăţirea condiţiilor de locuit şi de susţinere a antreprenoriatului. Aceste măsuri vor avea ca rezultat schimbarea modului de viaţă pentru zeci de familii din comunităţi marginalizate din Alba Iulia. Proiectul se adresează unui grup ţintă de 600 de persoane, aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO