Eveniment

Mai revine încrederea. Analiştii financiari cred că economia va face un salt de peste 4%

Mai revine încrederea. Analiştii financiari cred că...

Autor: Cristina Bellu

23.04.2021, 00:04 191

Economia va creşte cu 4,3% în acest an, cred analiştii financiari din Ro­mâ­nia (aceasta este o medie arit­metică), potrivit CFA România. Este o estimare prudentă, de vreme ce FMI anti­cipează că economia României va creşte cu 6%.

Analiştii financiari ai CFA estimează deprecierea leului până la un curs mediu de 4,9903 lei/euro în următoarele 12 luni, în timp ce rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul aprilie 2022 - aprilie 2021 va înregistra o valoare medie de 3,44%, potrivit Asociaţiei CFA Society. Datele colectate de CFA arată că, pentru orizontul de 6 luni, peste 93% dintre analiştii incluşi în sondajul lunar anticipează un curs de 4, 9517 lei/euro.

„Peste 93% dintre participantii la sondaj prevăd o depreciere a leului în urmă­toarele 12 luni comparativ cu va­loarea actuală. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9517, în timp ce pentru ori­zon­tul de 12 luni valoarea medie a cur­su­­lui prognozat este de 4,9903 lei pentru un euro“, spun analiştii CFA. Indi­catorul CFA România de încredere macroe­conomică a fost lansat de CFA Ro­mânia în luna mai 2011 şi re­prezintă un indicator prin intermediul căruia asociaţia doreşte să cuantifice anti­cipaţiile analiştilor financiari cu privire la  activitatea economică în Ro­mâ­nia pentru un orizont de timp de un an.

Pentru luna martie, indicatorul de încredere macroeconomică al CFA a crescut comparativ cu luna anterioară la valoarea de 60,7 puncte.

Faţă de aceeasi luna a anului precedent, indicatorul a crescut cu 39,9 puncte. Ambele componente ale indicatorului au inregistrat cresteri.

„Atat indicatorul de incredere cat si cele doua componente ale sale au atins valorile maxime post criza Covid, ceea ce indica incredere in revenirea economiei in acest an. De asemenea, sondajul releva revenirea, in linie atat cu evolutiile globale cat si cu prognoza de crestere economica, a anticipatiilor de majorare a ratei inflatiei si a ratelor de dobanda”, spune Adrian Codirlasu, CFA – vicepresedinte al asociaţiei CFA România.

Începând cu luna aprilie 2020, CFA Society  a interogat analiştii şi cu privire impactul crizei coronavirusului asupra economiei nationale, iar răspunsurile centralizate pentru luna martie arată că peste 70% dintre respondenţi anticipează că durata impactului economic al cornavirusului se va resimti inclusiv in anul 2022, iar cea mai mare pondere (23.3%) chiar pana in T4/ 2022.

Din datele sondajului mai reiese că deficitul bugetului de stat pentru anul 2021 a atins  valoarea medie a anticipatiilor de 7,2%, indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, va ajunge la 1,94% în următoarele 12 luni, iar pentru 2021 anticipatiile de evolutie in termeni reali a PIB sunt de plus 4,3%.

“Este de remarcat faptul ca 76% din participantii la sondaj anticipeaza majorarea ratei inflatiei, peste 72% se asteapta la cresterea ratelor de dobanda de piata monetara si peste 83% prognozeaza majorarea ratelor de dobanda pentru scadentele pe termen mediu”, notează studiul CFA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO