Eveniment

Mai săraci, dar cu salarii mai mari: Funcţionarii din administraţia din România câştigă în medie cu 7% mai mult decât cei din Ungaria.

Autor: Adelina Mihai

14.04.2017, 00:08 12538

Salariile funcţionarilor publici din România sunt cu 7% mai mari decât cele ale funcţionarilor din Ungaria, deşi PIB per capita din România este de 7.600 de euro, cu o treime sub cel din Ungaria, de 11.200 de euro.

Un angajat din administraţia publică din România a încasat, în medie, un salariu net de 3.320 de lei net în luna ianuarie a acestui an, cu 7% mai mult decât un funcţionar public din Ungaria în aceeaşi lună. Situaţia este paradoxală în contextul în care nivelul de trai din Ungaria este mai bun decât cel din România. Valoarea PIB per capita în România a fost de 7.600 de euro anul trecut, cu o treime sub nivelul din Ungaria (11.200 de euro), potrivit datelor Eurostat.

„Salariile din sectorul public sunt influenţate şi de politicile în domeniu ale fiecărui guvern, iar sectorul privat este nevoit să se adapteze în cazul în care există diferenţe majore, pentru a nu pierde candidaţi în favoarea sectorului public“, a spus Florin Godean, country manager al Adecco, liderul pieţei locale de recrutare.

Statisticile mai arată că, în Ungaria, salariile din administraţia publică sunt cu 18% mai mari decât salariul mediu, pe când în România funcţionarii publici câştigă, în medie, cu 44% mai mult decât angajaţii plătiţi la nivelul salariului mediu pe economie.

„Sistemul de salarizare de la stat în Ro­mâ­nia reprezintă o anomalie în raport cu mediul pri­vat.  În timp ce mediul privat mută tot mai mult din pachetul salarial al angajaţilor spre par­tea variabilă, astfel încât să plătească mai mult pentru performanţă, la stat creşterile se fac la sa­lariile de bază, fixe, fără a le corela cu re­zul­ta­tele. Astfel, în lipsa unui sistem de evaluare a per­formanţei care să funcţioneze corect, buge­ta­rii ajung să câştige mai mult, indiferent dacă fac sau nu performanţă“, a spus Cristina Posto­la­che, managing partner în cadrul firmei cu acti­vităţi în domeniul resurselor umane Big4HR. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO