Eveniment

Majorarea CASS, al treilea soc pentru companii dupa cresterea accizelor si a contributiilor la pensii

12.03.2009, 19:00 447

Majorarea contributiilor de asigurari sociale de sanatate (CASS) este al treilea soc pe care noul Guvern il aplica firmelor, dupa cresterea accizelor si a contributiilor la sistemul de pensii, intr-o perioada in care toate companiile incearca sa isi scada costurile pentru a supravietui crizei.

"In perioada aceasta, in care enuntam ca principalul obiectiv este evitarea somajului, a creste contributiile sociale nu va fi de bun augur pentru forta de munca. Romania risca sa-si piarda un avantaj competitiv din cauza scumpirii fortei de munca. Sa speram ca aceasta masura nu va fi implementata", spune Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.
Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Aurel Nechita a anuntat recent ca Guvernul intentioneaza sa majoreze in cel mai scurt timp CASS platite de angajati si companii cu circa un punct procentual, pana la 6%-6,5% din veniturile brute. Aceste contributii sunt in prezent de 5,5% din veniturile brute pentru angajati si de 5,2% din fondul de salarii pentru companii, deci majorarea va fi de circa un punct atat pentru salariat, cat si pentru angajator.
Recent, bugetele companiilor au suferit alte doua lovituri: contributiile la asigurarile sociale (CAS) au urcat cu 3,3%, iar accizele pentru alcool si tutun au fost majorate in avans, ceea ce va duce la scumpirea acestor produse si la scaderea vanzarilor. Cresterea CASS are un impact semnificativ asupra cheltuielilor companiilor. "Majorarea contributiilor la asigurari sociale de sanatate va avea dublu impact: pe de o parte salariatii vor avea salarii nete mai mici, iar, pe de alta parte, cheltuielile angajatorilor cu salariile vor creste", spune Mariana Vaida, payroll manager al BIA, companie cu activitati de recrutare si payroll.
Managerii spun ca, daca mai cresc taxele, in scurt timp statul nu va mai avea profituri de impozitat.
"Intr-o perioada in care toata lumea reduce taxele, in Romania acestea cresc. Practic, marind CAS si CASS, statul nu va mai avea in curand de unde sa ia impozit pe profit de la producatorii locali. Prin astfel de masuri statul va determina o crestere puternica a evaziunii fiscale, iar producatorii risca sa devina necompetitivi fata de celelalte companii din UE", a declarat Alin Giurea, actionar si presedinte al producatorului de panificatie Pambac Bacau.
Cheltuielile salariale anuale ale Pambac sunt de 17 mil. lei (peste 4,2 mil. euro). Majorarea cotei CASS, pe langa plusul operat la CAS recent, ar determina cresterea cu un milion de lei a costurilor salariale ale companiei si diminuarea profitului cu aceeasi suma.
"Noi marim salariile in fiecare an la inceputul lunii martie. Anul acesta am marit salariile cu 5%. Tinand cont ca CAS deja s-a marit, o majorare a CASS ar determina in cazul nostru o crestere a costurilor salariale ale companiei cu 7% si o marire a salariilor angajatilor cu doar 3%", a declarat Vasile Leu, presedintele producatorului de ulei Argus Constanta. Potrivit lui Leu, costurile salariale reprezinta circa 6-7% din cifra de afaceri.
Mihail Marcu, presedintele operatorului de servicii mediacale private MedLife, spune ca statul majoreaza aceste contributii deoarece nu are nicio alta iesire din situatia dezastruoasa in care se afla sistemul public de sanatate.
"Cred ca Guvernul majoreaza CASS pentru ca n-are incotro, nu exista nicio alta varianta, diferenta dintre noi si altii e colosala.Romania este intr-o situatie dezastruoasa. In Europa, media alocarilor pentru sistemul de asigurari de sanatate bugetar si privat este de 10% din PIB. In Romania avem anul acesta 3,8%, este o gluma. Mai mult, bugetul pentru sanatate este in lei, iar cu deprecierea fata de euro si dolar nu cred ca spitalele vor mai putea primi pacienti, pentru ca nu vor putea face aprovizionari cu medicamente", afirma el.
Reprezentantii Ministerului Sanatatii sustin ca aceasta majorare a CASS ar aduce in plus 2,7 mld. lei (circa 630 mil. euro) la bugetul asigurarilor de sanatate. Anul acesta bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate a fost stabilit la 15,3 mld. lei (peste 3,5 mld. euro), deci majorarea CASS ar aduce o crestere de 18%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO