Eveniment

Managerii din toate domeniile estimează creşterea activităţii în următoarele trei luni

Managerii din toate domeniile estimează creşterea...

Autor: Andra Oprescu

29.04.2015, 00:03 121

Managerii din toate sectoarele economice privesc cu mai mult curaj la evoluţia activităţii economice pentru următoarele luni, alătu­rându-se optimismului analiştilor financiari, care şi-au îmbunătăţit prognozele de creştere economică în ultima perioadă.

Astfel, managerii companiilor din industria prelucrătoare, construcţii, comerţ şi servicii estimează pentru perioada aprilie - iunie creşterea activităţii şi, în trei din cele patru sectoare, este aşteptată şi creşterea numărului de salariaţi, arată datele sondajului privind tendinţele în evoluţia activităţii economice culese în luna aprilie, publicat ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Semnalele pozitive de la aceştia au venit după ce tot în această săptămână a fost pu­blicat şi indicatorul de încredere CFA România obţinut printr-un sondaj în rândul analiştilor financiari realizat în luna martie. Încrederea analiştilor în economie a continuat să crească şi a atins maximul istoric.

Majoritatea analiştilor din bănci şi-au îmbunătăţit şi ei în ultima perioadă prognozele de creştere economică pentru România în acest an. Pe lângă creşteri ale activităţii pe toată linia, managerii companiilor din România anticipează preţuri stabile în următoarele trei luni, singura excepţie fiind reprezentată de comerţul cu amănuntul, unde este aşteptată o creştere moderată a preţurilor.

Potrivit participanţilor la sondajul INS, numărul de salariaţi ar putea avea creşteri moderate în majoritatea sectoarelor.

Până acum economia dă semne destul de bune. Construcţiile au început anul în forţă, lucrările totale de construcţii având în luna februarie o creştere de 17,7% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. În ansamblu, în primele două luni ale anului acestuia volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 14,7%, ca serie ajustată.

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut şi ea în februarie comparativ cu aceeaşi lună din 2014 cu 3,5% ca serie ajustată, potrivit datelor INS. Pe ansamblul primelor două luni creşterea a fost de 4,9% an la an.

Cifra de afaceri din industrie a scăzut însă în februarie cu 1% faţă de aceeaşi lună din 2014, dar pe totalul primelor două luni a fost în creştere cu peste 2% an la an.

Majoritatea prignozelor indică pentru anul acesta o creştere economică de peste 3%. Creşterea economică ar putea fi susţinută în acest an şi de stimularea consumului prin aplicarea reducerii cotei TVA, de la 24% la 9%, la toate produsele alimentare.

 

Ce spune sondajul INS despre aşteptările pentru următoarele trei luni
 

 Industria prelucrătoare

Managerii din industria prelucrătoare anticipează pentru următoarele trei luni o creştere a producţiei (sold conjunctural 16%).

Pentru fabricarea băuturilor managerii estimează o tendinţă de creştere accentuată (sold conjunctural +52%). Pe de altă parte, în cazul produselor de cocserie şi al produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului văd tendinţă de scădere (sold conjuctural -19%).

Totodată, managerii anticipează a relativă stabilitate a preţurilor produselor industriale (sold conjunctural +2%). Şi numărul de salariaţi este de aşteptat să rămână relativ stabil (sold conjunctural +3%).

 

Construcţii

Managerii sunt optimişti cu privire la evoluţia volumului producţiei şi  în construcţii (sold conjunctural +29%). Aceştia se aşteaptă la o evoluţie pozitivă şi a stocului de contracte şi comenzi. Numărul de salariaţi ar putea creşte moderat (sold conjunctural +3%)

 

Comerţ cu amănuntul

Managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creştere a activităţii economice şi a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale (solduri conjuncturale +37%). Angajatorii prognozează o creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +11%) şi a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +10%).

 

Servicii

Potrivit managerilor, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +14%). în sectorul de servicii se estimează creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +6%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +1%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO