Eveniment

Managerii vor plati cu pana la 1.500 euro mai mult pentru un MBA

Managerii vor plati cu pana la 1.500 euro mai mult pentru un MBA
10.03.2009, 19:15 72

Una din cele mai mari majorari de pret vine de la Bucharest School of Management, care ofera pe piata locala MBA-ul Romano-Canadian. "Vom pastra in acest an taxa la nivelul din 2008, respectiv 12.000 de euro, insa vom introduce un proiect international de business in Canada, care va aduce un cost suplimentar de 1.500 de euro", spune Adriana Dutescu, director al Bucharest School of Management (BSM).

Si MBA-ul oferit de IntercollegeIBS, institutia partenera a City University of Seattle, va fi mai scump in acest an cu 20%, ajungand la 9.000 de euro. "Pretul programului in sine este tot de 7.500 de euro, ca anul trecut. Diferenta de pret vine din TVA, ca urmare a faptului ca, incepand cu 2009, incasarile se fac pe teritoriul Romaniei si nu catre partenerul american, ca pana acum", spune Gabriela Hartescu, deputy director al IntercollegeIBS.
CEU Business School, una din cele mai mari scoli de afaceri din Europa Centrala si de Est, majoreaza pretul programului de Executive MBA, de la 18.600 la 21.000 de euro. "Cresterea era preconizata de acum doi ani si este legata de faptul ca incercam de la an la an sa imbunatatim programul si calitatea serviciilor", spune Dorina Surugiu, senior programs manager in cadrul CEU Business School.
Reprezentantii scolilor de afaceri apreciaza ca majorarile de pret nu vor avea un impact negativ asupra inscrierilor. "Costurile programului nostru (MBA City University of Seattle - n.r.) oricum erau scazute. Nu cred sa ne afecteze negativ considerabil", spune Hartescu.
Programul de MBA al The Open University Business School din Marea Britanie costa anul trecut 12.600 de lire sterline, iar incepand cu acest an pretul urca pana la 13.600. Cu toate acestea, pretul exprimat in euro scade ca urmare a diferentelor de curs valutar.
"Ca urmare a parteneriatului CODECS - The Open University Business School, pretul la care este oferit programul de MBA este preferential, fiind sub cel practicat de scoala de afaceri britanica in tarile Europei Continentale", spune Rodica Radulescu, director Business School in cadrul Codecs. Si costul programului de EMBA oferit de Tiffin University se majoreaza cu 1.000 de euro, pana la 16.490 de euro, ca urmare a cresterii costurilor operationale.
Chiar si in urma noilor majorari, taxele programelor de pe piata locala sunt la jumatate comparativ cu cele europene si de patru sau cinci ori mai mici decat tarifele practicate de marile scoli de afaceri, ca Harvard sau London Business School, unde un program de MBA poate ajunge si la 50.000 - 70.000 de euro.
 
Burse de 50.000 de euro pentru programe de MBA
Peste 30 de institutii de invatamant vor participa la targul international de Master si MBA RIMME (Romanian International Master & MBA Exhibition), care va avea loc maine in Bucuresti, la hotelul Intercontinental. "Vizitatorii pot participa la un prim interviu cu reprezentantii institutiilor participante, in urma caruia primesc un document semnat de acestia, pe care il vor folosi ulterior la inscriere", a precizat Razvan Chiaburu, PR& Marketing manager in cadrul Grupului Educativa, organizator al evenimentului. In cadrul targului sunt disponibile burse de peste 50.000 de euro, cea mai semnificativa contributie avand-o Cotrugli Business School, care va oferi participantilor sase burse partiale in valoare totala de 45.000 euro pentru programele de MBA si EMBA. Adelina Mihai

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO