Eveniment

Manuela Guia, casa de avocatură Guia Naghi si Partenerii: Această criză ne-a luat prin surprindere din punct de vedere legislativ. Legislaţia pe care o aveam nu era suficientă şi nu era gandită pentru a permite adaptabilitatea rapidă

Videoconferinţa ZF Health&Pharma Summit'20

Manuela Guia, casa de avocatură Guia Naghi si...

Autor: Alexandra Cepăreanu

17.09.2020, 11:56 173

Manuela Guia, Managing Partner al casei de avocatură Guia Naghi şi Partenerii, spune că pandemia de COVID-19 şi contextul creat de măsurile de limitare a răspândirii virusului a demonstrat că legislaţia din sectorul sanitar nu era suficientă şi nu era gandită pentru a permite adaptabilitate rapidă.

„Această criză generată de pandemia de COVID-19 ne-a luat prin surprindere din punct de vedere legislativ. Am învăţat că legislaţia pe care o aveam nu era suficientă şi nu era gandită pentru a permite adaptabilitatea rapidă la condiţiile generate de pandemie. Dar autorităţile au fost suficient de flexibile, s-au readaptat, am fost martorii unei efervescenţe legislative. Modificări făcute din scurt au servit unor obiective, dar s-au dovedit a fi insuficiente”,  a spus Manuela Guia, în cadrul videoconferinţei ZF Health&Pharma Summit'20.

 
 

Alte declaraţii

Autorităţile nu ştiau ce echipamente şi medicamente au nevoie şi pentru ce perioadă, ceea ce a făcut dificilă achiziţia. Spitalul nu are suficientă claritate cu privire la ce poate face şi ce nu. Au fost situaţii în care nu se puteau estima cantităţi, cum prevede acum legislaţia. Vor fi în continuare situaţii în care producătorii nu vor fi în măsură să îşi asume cantităţi fixe, pentru că România este în competiţie internaţională.

Să se emită o serie de recomandări sau ghiduri de către autoritatea de achiziţii publice care să arate că flexibilizarea contractelor standard este permisă.

Putem face ce a făcut Franţa, Italia, care au emis ghiduri de achiziţii publice pentru că suntem în pandemie. Putem să permitem statului să plătească în avans anumite bucăţi de contracte, putem face achziţii directe chiar şi când se presupune aplicarea unei licitaţii. Soluţii sunt, dar trebuie să existe colaborare între autorităţi.

Spitalele publice au putut face achiziţii de urgenţă până pe 15 mai, când era stare de urgenţă în România, când s-au putut deroga de la regulile de achiziţii publice. Ulterior, în starea de alertă nu s-a mai putut vorbi de o derogare de la regulile de achiziţie publică.

Nu putem să nu vorbim despre eforturile pe care trebuie să le facem în sensul prevenţiei.

România nu a fost niciodată pe primele locuri atunci când se vorbea de aducerea celor mai noi tratamente.

S-a tot vorbit despre o lege a vaccinării, încă nu a am ajuns să avem una. Credem că e important ca atunci când cineva doreşte să se vaccineze, să şi aibă acces la acest vaccin. avem un calendar naţional de vaccinare care se adresează inclusiv copiilor. Pentru adult avem un număr limitat de vaccine, destinate unei categorii restrânse de adulţi. Una dintre soluţii ar fi compensarea vaccinurilor pe modelul medicamentelor, care nu ar pune presiune pe buget. Trebuie să eficientizăm metoda de vaccinare a populaţiei. Poate se găseşte o soluţie prin care medicii de familie să elibereze ei vaccinurile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO