Eveniment

Manuela Guia, GNP: Ajutoarele de stat s-au flexibilizat şi adaptat. Companiile au mai multe posibilităţi de a accesa ajutoare de stat, dar să fie atente la detalii, care uneori fac diferenţa

ZF/GNP şi ReedSmith: „Ajutorul de stat în România înainte şi după pandemie: experienţă şi tendinţe“

Manuela Guia, managing partner al casei de avocatură Guia Naghi şi Partenerii (GNP): Este un moment potrivit să readucem în atenţia investitorilor problematica ajutoarelor de stat şi mai ales detaliile, care uneori fac diferenţa.

Manuela Guia, managing partner al casei de avocatură Guia Naghi şi Partenerii (GNP): Este un moment potrivit să readucem în atenţia investitorilor problematica ajutoarelor de stat şi mai ales detaliile, care uneori fac diferenţa.

Autor: Răzvan Botea

01.06.2021, 19:30 243

„România este un mediu de investiţii foarte competitiv, de la costul muncii la eficienţa cu care se gestionează unele probleme şi până la aceste scheme de ajutor care sunt menite să stimuleze mutarea investiţiilor din afara Europei în România.“

Manuela Guia, managing partner al casei de avocatură Guia Naghi şi Partenerii (GNP), a spus, în cadrul videoconferinţei ZF/GNP şi ReedSmith: „Ajutorul de stat în România înainte şi după pandemie: experienţă şi tendinţe“, că modalitatea de aprobare de ajutoare de stat s-a flexibilizat în România şi, începând cu vara anului trecut, mai multe companii au acces la aceste facilităţi. Ea a mai spus însă că investitorii trebuie să fie atenţi la detalii, pentru că în cazul în care se realizează cheltuieli care nu sunt eligibile, ajutorul de stat poate fi retras.

„Este un moment potrivit să readucem în atenţia investitorilor problematica ajutoarelor de stat şi mai ales detaliile, care uneori fac diferenţa. Riscurile sau detaliile acelea concrete pe care trebuie să le avem în vedere dacă vrem să apelăm la aceste ajutoare de stat, pentru a ne asigura că nu ne găsim mai târziu într-o situaţie de recuperare“, a spus Manuela Guia.

Ea a dat exemplul schemei de ajutor de stat 807/2014, pentru investiţii mai mari de 1 mil. de euro. Prin acest program, investitorii pot obţine finanţare de la guvern de până la 50% din valoarea investiţiei, în funcţie de zona în care se realizează aceasta.

„Acum poţi depune această cerere (pentru solicitarea de ajutor de stat) şi dacă societatea existentă a obţinut profituri în doar unul din ultimii 3 ani. Alternativ, pentru companiile nou înfiinţate, este accesibilă măsura ajutorului de stat dacă acestea au capitaluri pozitive şi dacă nu fac parte dintr-un grup care deţine şi alte companii ce derulează acelaşi tip de activitate că acela pentru care se solicită ajutorul de stat, condiţie menită să înlăture posibilitatea «ocolirii» restricţiilor apli­cabile solicitanţilor care nu au reuşit să obţină profit în niciunul din ultimii 3 ani.“

ZF în parteneriat cu casele de avocatură Guia Naghi şi Partenerii (GNP) şi ReedSmith a organizat miercuri, 26  aprilie, video­con­ferinţa „Ajutorul de stat în Romania înainte şi după pandemie: experienţă şi tendinţe“.

În cadrul evenimentului autorităţile relevante din acest domeniu împreună cu avocaţii specializaţi au dezbătut tema ajutoarele de stat în România şi pers­pec­tivele de viitor. Evenimentul a adunat 62.000 de vizualizări pe platformele Ziarului Financiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO