Eveniment

MApN: Avem peste 4.500 de de militari pregătiţi de intervenţie în regiunile sub avertizări meteo

MApN: Avem peste 4.500 de de militari pregătiţi de...

Autor: Mihaela Gidei, Mediafax

08.07.2018, 14:11 96

Reprezentanţii Ministerul Apărării au precizat că peste 4.500 de militari sunt pregătiţi să intervină cu 736 de mijloace tehnice în regiunile aflate sub avertizările meteorologice, dacă autorităţile centrale şi locale vor solicita ajutorul lor. 

„Structurile de specialitate ale Armatei României monitorizează cu atenţie evoluţiile din zonele afectate de ploile abundente căzute în ultimele zile. În regiunile aflate sub incidenţa codurilor de avertizare hidro-meteorologică, avem în permanenţă pregătiţi peste 4560 de militari şi 736 de mijloace tehnice (dintre care 2251 pot acţiona în prima urgenţă, cu 439 de mijloace tehnice), cu care putem interveni în sprijinul populaţiei afectate de calamităţile naturale, la solicitarea autorităţilor centrale şi locale cu atribuţii în domeniul intervenţiei în situaţiile de urgenţă”, au precizat, reprezentanţii Ministerului Apărării, printr-un mesaj postat pe Facebook.

Meteorologii au emis cod portocaliu de ploi pentru 18 judeţe din ţară, valabil de duminică, ora 16:00 până marţi la ora 21:00, a anunţat duminică reprezentantul ANM la Ministerul de Interne, unde a fost convocat comandament de urgenţă.

„De la ora 16:00 de astăzi şi până marţi la ora 21, ne aflăm sub incidenţa unei avertizări meteorologice de cod portocaliu pentru 18 judeţe din partea de sud a ţării, Oltenia, vestul şi nordul Munteniei, sudul şi vestul Transilvaniei precum şi jumătatea de sud a Banatului şi în sud-vestul Moldovei. În acest interval vor fi ploi abundente, se vor acumula cantităţi de apă de 40-50 de litri pe metrul pătrat şi pe arii restrânse 70 de litri/mp”, a declarat, duminică, reprezentantul ANM.

O altă avertizare, cod galben, vizează restul ţării. Aceasta este valabilă de duminică, ora 11.00, până marţi, la ora 21.00.

În intervalul menţionat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi pe arii restrânse căderi de grindină. Prin acumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra cantităţi de apă de peste 25 l/mp şi izolat 40…50 l/mp.

Meteorologii anunţă că temperaturile nu vor depăşi 27-28 de grade, sub media acestei perioade.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO