UPDATE: După declaraţia lui Marcel Boloş, ministerul Finanţelor a venit cu o serie de clarificări. Vedeţi mai jos comunicatul oficial:
”Declaraţia ministrului Marcel Boloş a avut în vedere necesarul de refinanţare al datoriei guvernamentale din lunile octombrie şi noiembrie, de aproximativ 30 miliarde RON (aproximativ 6 miliarde EUR), din care aproximativ 22 miliarde RON pe piaţa internă.
Aceste refinanţări se susţin atât cu sursele împrumutate de pe piaţă internă (în principal licitaţiile organizate pe piaţă interbancară şi emisiunile pentru populaţie), cât şi cu cele contractate de pe piaţa externă, precum şi cu disponibilităţile existente în buffer-ul în valută deţinut de către Ministerul Finanţelor la BNR.
Ministrul a subliniat că instabilitatea politică generează dificultăţi în ceea ce priveşte strategia de împrumuturi pe pieţele externe, pentru asigurarea finanţării deficitului bugetar şi a datoriei publice, întrucât nu poate fi definitivat bugetul pe anul 2025, ce va fi elaborat ţinând cont de traiectoriile bugetare asumate de România prin Planul bugetar-structural naţional pe termen mediu.
În aceeaşi perioadă (octombrie şi noiembrie) au fost atrase aproximativ 25,7 miliarde RON (echivalent), dintre care aproximativ 1 miliard EUR au fost plasamente private şi trageri din împrumuturile de la instituţii financiare internaţionale, sume care au întregit buffer-ul în valută, şi aproximativ 21 miliarde RON împrumuturi contractate de pe piaţa interbancară internă, prin emisiuni de titluri de stat şi emisiuni de titluri de stat pentru populaţie în cadrul programelor Tezaur şi Fidelis.
În momentul de faţă, Ministerul Finanţelor a acoperit suma de 227 miliarde RON (aproximativ 97%) din necesarul brut de finanţare revizuit pentru anul 2024, de 235 miliarde RON.
Aşa cum este cunoscut, politica Ministerului Finanţelor este de nu comunica nivelul buffer-ului în valută, ţinând cont de volumul intrărilor şi ieşirilor care poate fi semnificativ pe perioade scurte de timp.
Cu toate acestea, in ceea ce priveşte nivelul buffer-ului, Ministerul Finanţelor are o politică aprobată intern care presupune menţinerea unui nivel de până la 4 luni de finanţare brută. Acest nivel poate fluctua pe termen scurt, în funcţie de intrările şi ieşirile din buffer şi ţinând cont de momentul rambursării împrumuturilor scadente, cât şi al contractării împrumuturilor.”
Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, a declarat înainte de şedinţa de Guvern că ministerul Finanţelor a scos 6 mld. euro din buffer pentru a ţine cursul valutar stabil la 5 lei.
Potrivit ministrului, statul are probleme de finanţare, atât de la bănci cât şi de pe bursă, din cauza situaţiei politice şi a incertitudinii de după alegeri.
Cursul BNR a rămas extrem de stabil, cu variaţii aproape de zero de la primul tur încoace. Miercuri, BNR a cotat cursul de schimb la 4.9770, fără fluctuaţii faţă de zilele precedente.
Ministerul Finanţelor trebuie să păstreze mereu un buffer în valută.
Nivelul bufferului este considerat secret de stat, dar calculele analiştilor indicau peste 10 mld. euro.
Din cauza situaţiei politice actuale, băncile cumpără mai greu titluri de stat, ceea ce înseamnă că ministerul Finanţelor are un deficit de trezorerie.
Marcel Boloş a mai spus că noul Guvern trebuie să îşi definitiveze politicile bugetare şi să fie credibil pe plan extern, pentru ca această criză să nu dureze prea mult.