Eveniment

Marcel Vela, Ministrul de Interne: În 2018, Jandarmeria a primit jumătate din bugetul MAI. Am constatat o alocare neproporţională

Marcel Vela, Ministrul de Interne: În 2018, Jandarmeria...

Autor: Roxana Din

05.12.2019, 17:48 130

Ministrul Marcel Vela a anunţat că a observat că, în ultimii ani, Jandarmeria a primit mult mai multe fonduri decât Poliţia Română, chiar dacă cea din urmă structură are efective de două ori mai multe. Anul trecut, Jandarmeria a primit 105 milioane lei, adică aproape jumătate din bugetul MAI.

„Avem în vedere, pentru a veni în sprijinul populaţiei, constituirea la nivel teritorial, a unor unităţi specializate în căutarea persoanelor dispărute. Am obţinut, cu ocazia rectificării bugetare, fonduri ce au fost repartizate Poliţiei Române pentru îmbunătăţirea sistemelor tehnice utilizate pentru localizarea persoanelor dispărute”, a anunţat ministrul de Interne Marcel Vela.

În acest sens, ministrul a anunţat că un proiect de lege va fi postat pe situe-ul MAI în cursul zilei de joi.

„A fost elaborat un nou proiect de lege privind căutarea persoanelor dispărute, ce are la baza utilizarea unor instrumente administrative eficiente şi nebirocratice, separate de cele prevăzute de normele de procedura penală”, a mai spus Marcel Vela.

În privinţa rectificării bugetare, în ultimii ani, Jandarmeria a primit mai mulţi bani decât Poliţia Română.

„Am constatat de-a lungul timpului, o alocare neproporţională a fondurilor bugetare din ultimii ani între principalele arme ale Ministerului. Vă dau un exemplu în acest sens cu privire la repartiţia sumelor pentru investiţii şi dotarea între Poliţia Română şi Jandarmeria Naţională. Astfel în anul 2018, Jandarmeria Română a primit 105,8 milioane de lei, ceea ce reprezintă aproape jumătate din bugetul ministerului de 225 milioane de lei, destinat investiţiilor şi dotărilor. Comparativ, Poliţia Română, o structură cu efective aproape de două ori mai mari decât cele ale Jandarmeriei, a primit doar 74,6 milioane de lei. Situaţia de repartizare incorectă s-a repetat şi în anul 2019, când Jandarmeria Română a primit 36,4 milioane de lei, iar Poliţia Română 37,6 milioane”, a explicat Marcel Vela.

Bugetul ministerului în anul 2019, pe acest capitol de cheltuieli este de 119,3 milioane lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO