Eveniment

Un mare angajator de la Iaşi şi Bacău, cu 1.000 de salariaţi trage un semnal de alarmă: Tinerii pleacă în străinătate imediat după bac. Nu îşi văd viitorul în România. În aceste condiţii nu vom mai avea forţă de muncă tânără

Autor: Adelina Mihai

21.03.2017, 00:08 5896

Paradoxul este că pentru cei de afară România este o ţară cu multe oportunităţi, dar pentru cei care trăiesc aici este o ţară cu probleme.

Grupul britanic SCC, care oferă servicii de outsourcing IT în Iaşi şi Bacău, afirmă că nu mai găseşte candidaţi pentru că din ce în ce mai mulţi tineri pleacă în străinătate imediat după terminarea liceului, la muncă sau la studii.

„Se pleacă masiv în străinătate şi devine în­grijorător momentul la care se pleacă. Am avut o iniţiativă, cu departamentul nostru de trai­ning, de a dezvolta un program de training  pen­tru absolvenţii de liceu. Practic, în anul ter­minal de liceu, aceştia au fost invitaţi să vină a noi, să facă practică, să facă şi training, urmând să le oferim nişte joburi low level la sfârşitul li­ce­ului şi să îi încurajăm să crească ulterior şi să se înscrie la facultate. După un turneu destul de consistent, în licee din oraşe precum Bacău, Roman sau Piatra Neamţ am avut 6 candidaţi, din­tre care 2 erau în clasa a X-a“, a spus Adina Tapalagă, director general al grupului britanic SCC, unul dintre cei mai mari furnizori de ser­vi­cii şi soluţii IT în regim outsourcing, care are apro­ximativ 1.000 de salariaţi la Iaşi şi la Bacău.

Anul trecut, circa 140.000 de elevi absol­venţi de liceu s-au încris la examenul de ba­ca­lau­reat, însă numai 88.000 au reuşit să pro­mo­ve­ze acest examen (o rată de promovare de 68%, totuşi în uşoară creştere faţă de anii anteriori).

„Din mai mulţi factori, tinerii dispar de la ab­solvirea liceului. Nu suntem singurii care am re­marcat acest lucru, şi universităţile din Bacău şi din Iaşi, cu care avem relaţii foarte bune, se plâng de lipsa candidaţilor“, a mai spus Adina Tapalagă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO