Eveniment

Marea Britanie se pregăteşte de furtună: Economia s-a contractat iar analiştii avertizează că o recesiune severă e pe drum

Marea Britanie se pregăteşte de furtună: Economia s-a...

Autor: Dorin Oancea

11.11.2022, 12:18 76

Economia Marii Britanii s-a contractat în trimestrul III, la începutul a ceea ce probabil va fi o recesiune de lungă durată, subliniind provocarea pentru ministrul de finanţe, Jeremy Hunt, care se pregăteşte să crească taxele şi să reducă cheltuielile săptămâna viitoare, scrie Reuters.

Economia a scăzut cu 0,2% în al treilea trimestru, mai puţin decât contracţia de 0,5% prognozată de analişti într-un sondaj Reuters, arată datele oficiale de vineri.

Dar a fost prima scădere a produsului intern brut de la începutul anului 2021, când Marea Britanie era încă supusă unor restricţii stricte.

Economia Marii Britanii se află acum şi mai mult sub dimensiunea sa de dinaintea pandemiei - este singura economie din Grupul celor şapte care nu şi-a revenit încă pe deplin după prăbuşirea COVAD - şi este mai mică decât în urmă cu trei ani, pe baza unui trimestru calendaristic.

Hunt şi-a repetat avertismentele că vor fi necesare decizii dure privind impozitele şi cheltuielile. "Nu îmi fac iluzii, ne aşteaptă un drum greu - unul care va necesita decizii extrem de dificile pentru a restabili încrederea şi stabilitatea economică", spune Hunt într-un comunicat.

"Dar, pentru a obţine o creştere durabilă pe termen lung, trebuie să ţinem sub control inflaţia, să echilibrăm conturile şi să facem ca datoria să scadă", a adăugat el. "Nu există altă cale".

Banca Angliei a declarat săptămâna trecută că economia Marii Britanii va intra într-o recesiune care va dura doi ani dacă ratele dobânzilor vor creşte atât de mult pe cât au estimat investitorii.

Chiar şi în lipsa unor noi creşteri ale ratelor, economia s-ar contracta în cinci din cele şase trimestre până la sfârşitul anului 2023, a spus instituţia.

Numai în luna septembrie, când funeraliile reginei Elisabeta au fost marcate printr-o maifestare publică unică care a închis multe întreprinderi, economia Marii Britanii s-a contractat cu 0,6%, a precizat Oficiul Naţional de Statistică. Aceasta a fost o scădere lunară mai mare decât prognoza mediană pentru o contracţie de 0,4% în sondajul Reuters şi cea mai mare din ianuarie 2021, când a existat un blocaj COVID-19.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO