Eveniment

Marea Britanie şi UE au ajuns la un nou acord privind statutul post-Brexit al Irlandei de Nord

Marea Britanie şi UE au ajuns la un nou acord privind...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

27.02.2023, 17:16 333

Premierul britanic, Rishi Sunak, şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au ajuns la un nou acord privind statutul post-Brexit al provinciei britanice Irlanda de Nord, afirmă oficiali de la Londra şi de la Bruxelles.

"S-a ajuns la un acord, a fost definitivat", a declarat un oficial guvernamental de la Londra, sub protecţia anonimatului, potrivit cotidianului The Guardian. Acordul a fost confirmat de un oficial de la Bruxelles, citat de BBC News.

În ultimele luni, Londra şi Bruxellesul au purtat negocieri asupra a trei teme centrale: controalele vamale la limita administrativă a Irlandei de Nord cu restul Marii Britanii, rolul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în respectarea tratatelor post-Brexit şi statutul provinciei britanice Irlanda de Nord pe piaţa internă britanică şi europeană.

Conform unor surse, cele mai multe controale vamale pentru produsele care rămân în Marea Britanie vor dispărea, iar Curtea de Justiţie a UE nu va fi ultima instanţă de rezolvare a litigiilor comerciale.

Guvernul de la Londra a refuzat constant aplicarea totală a Protocolului Acordului Brexit. Fostul Guvern Boris Johnson a acceptat menţinerea provinciei britanice Irlanda de Nord în piaţa unică a UE pentru a nu afecta Acordul de Pace nord-irlandez. Însă autorităţile britanice ar fi trebuit să aplice controale vamale între Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii, ceea ce a generat o serie de tensiuni interetnice.

Noul acord va trebui validat în Marea Britanie prin votul Camerei Comunelor, iar în Uniunea Europeană prin votul Parlamentului European şi al Consiliului UE. Premierul Rishi Sunak riscă să întâmpine opoziţia politicienilor radicali pro-Brexit şi a Partidului Democratic Unionist nord-irlandez (DUP).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO