Eveniment

Marea întrebare în ordonanţa de urgenţă pentru coplată. Toţi banii suplimentari încasaţi de privaţi până acum au fost ilegal? Dacă da, trebuie daţi înapoi?

Marea întrebare în ordonanţa de urgenţă pentru...

Autor: Georgiana Mihalache

25.06.2021, 11:00 3228

După doi ani de la propunerea iniţială, a fost aprobată în şedinţa de guvern de ieri ordonanţa de urgenţă privind plata suplimentară a pacienţilor în plus faţă de decontarea de la Casa de Asigurări pentru intervenţii medicale la privat.

Astfel, de la 1 iulie, pentru serviciile de spitalizare continuă în spitalele private, în plus faţă de decontarea de la Casă se vor putea lua bani de la pacienţi pentru cazurile rezolvate. Această practică era ilegală până acum, însă, printr-un „artificiu“, operatorii privaţi solicitau pacienţilor costuri în plus faţă de ce decontează Casa sub forma serviciilor hoteliere, a investigaţiilor preoperatorii.

Şeful Casei de Asigurări, Adrian Gheorghe, spune că ordonanţa de urgenţă privind contribuţia personală scoate din zona gri spitalele private, o formulare folosită şi de iniţiatoarea proiectului, fostul ministru al Sănătăţii în Guvernul PSD, Sorina Pintea.

Astfel, în condiţiile în care se percepeau sume de la pacienţi în afara decontării de la stat, se pune întrebarea privind modul în care au fost calculaţi aceşti bani şi cum putea fi sancţionată zona „gri” despre care vorbesc reprezentanţii sectorului public, prin vocea unui fost ministru şi a actualului şef al Casei de Asigurări.

„Şi în acest moment, o persoană asigurată se poate trata la privat, dacă este în contract cu Casele de Asigurări de Sănătate. Ce nu este posibil astăzi este ca furnizorul privat să perceapă sume în plus faţă de ceea ce decontează Casa pentru rezolvarea cazului. Asta nu înseamnă că nu se percep pe căi legale alte sume de către furnizorul privat într-un fel justificat deoarece tarifele decontate din fond nu acoperă costurile reale. Există o zonă gri pe care au admis-o public inclusiv furnizorii privaţi privind cum se percep aceste sume în mod legal care să acopere diferenţa între ce acoperă fondul Casei şi costul real perceput de furnizorii privaţi”, a spus ieri Adrian Gheorghe, şeful CNAS, la finalul şedinţei de Guvern.

Idealul pentru un sistem funcţional de sănătate este o competiţie între stat şi privat, însă în prezent spitalele publice sunt nefinanţate, nu se investeşte în unităţi noi, iar actualele unităţi medicale funcţionează în clădiri vechi de sute de ani. Un alt semn de întrebare în urma ordonanţei privind contribuţia personală vine din faptul că spitalele publice trebuie să funcţioneze cu aceleaşi costuri şi decontări de la Casa de Asigurări, pe care operatorii din privat le consideră mici.

 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO