Eveniment

Marea redeschidere a venit: Joi este ultima zi de stare de urgenţă în România. Ce ar putea urma

Marea redeschidere a venit: Joi este ultima zi de stare...

Autor: Alina Mihai

14.05.2020, 09:00 134

Joi, 14 mai, ora 24:00, expiră starea de urgenţă şi, la acest moment nu există nicio reglementare nouă care să intre în vigoare mai devreme de luni, 18 mai. Ar putea urma trei zile fără restricţii.

România iese astăzi, după două luni, din starea de urgenţă instituită de preşedintele Iohannis ca urmare a pandemiei de coronavirus. În tot acest timp au fost suspendate unele dintre drepturile şi libertăţile fundamentale, cum ar fi dreptul la liberă circulaţie.

Mai multe state au început relaxarea restricţiilor din primele zile ale lunii mai, iar România se înscrie în rândul celor care îşi doresc să ridice treptat măsurile stricte. Rămân valabile însă toate măsurile de protecţie individuală, cum ar fi distanţarea socială, igiena şi masca, la nivel de recomandare, pentru că virusul nu a fost eradicat.

Până la intrarea în vigoare a legii adoptate miercuri, pe 13 mai, privind starea de alertă, se poate spune că în România, după expirarea stării de urgenţă nu mai sunt restricţii. Până luni, există un vid legislativ legat de restrângerea unor drepturi şi libertăţi.

Cu toate acestea, ne putem aştepta ca Executivul să găsească o soluţie legală prin care să impună respectarea unor restricţii şi în weekend, dar acest lucru se va decide în şedinţa Guvernului de joi.

De vineri, 15 mai, ca o certitudine, parcurile vor fi deschise. Primarul general al Capitalei a anunţat că începând de vineri, în Bucureşti vor fi deschise parcurile şi grădinile publice. De asemenea, Gabriela Firea a spus că şi cimitirele vor fi deschise.

În acest weekend, autorităţile se vor baza pe seriozitatea cetăţenilor să păstreze măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului. Asta pentru că sunt mari şanse ca weekendul să fie unul fără restricţii, deoarece legea privind starea de alertă ar putea să nu intre în vigoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO