Marele minus al României: Cu o populaţie la jumătate sau mai mică, Cehia, Ungaria şi Slovacia exportă mai mult decât România

16 apr 2018 Autor: Adelina Mihai

Slovacia, cu 5,4 milioane de locuitori (aproape un sfert din România), a avut exporturi pe 2 luni de 12 mld. euro, faţă de 10 mld. euro România.

România a exportat în primele două luni din an bunuri în valoare totală de 10,8 mld. euro, în creştere cu 11,6% faţă de perioada similară a anului anterior, ceea ce o plasează pe locul 7 în clasamentul european în funcţie de creşterea exporturilor, arată datele Eurostat.

Cu toate acestea, datele privind valoarea exporturilor la două luni arată că, deşi România are o populaţie mai numeroasă, exportă mai puţin decât state cu o populaţie mai redusă. Astfel, Cehia, care are o populaţie de 10,5 milioane de persoane (la jumătate faţă de România), a exportat bunuri în valoare de peste 27 mld. euro în primele două luni, adică de 2,5 ori mai mult decât Ro­mânia. Ungaria, cu o populaţie de 9,8 milioane de persoane, a avut exporturi de 16,9 mld. euro la două luni (cu 56% mai mari decât România), iar Slovacia, cu 5,4 milioane de locuitori (de aproape 4 ori mai puţini decât România), a exportat bunuri în valoare de 12,2 mld. euro (Ă13% faţă de România) la două luni.

Exporturile de bunuri ale României au crescut semnificativ în ultimii ani pe fondul dezvoltării industriei automotive (fabricarea autovehiculelor şi a componentelor auto). În plus, la începutul acestui an, cei doi mari producători auto din ţară - Automobile Dacia (Mioveni, jud. Argeş) şi Ford (Craiova) şi-au majorat exporturile.

Anul trecut, România a exportat bunuri în valoare totală de 62,6 mld. euro (în creştere cu 9,1%.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.04.2018

 
Cuvinte cheie:
Romania
, populatie
, exporturi
, bunuri
, automobile
, industrie
, clasament
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide