• Leu / EUR4.9255
  • Leu / GBP5.6013
  • Leu / USD4.5904
Eveniment

Marian Godină a ajuns cel mai citit subiect pe Wall Street Journal. ”Un poliţist onest şi pagina sa de Facebook iau prin surprindere România”

Marian Godină a ajuns cel mai citit subiect pe Wall Street Journal. ”Un poliţist onest şi pagina sa de Facebook iau prin surprindere România”

Autor: Ştefan Stan

23.05.2016, 13:06 6813

La fel ca mulţi alţi poliţişti din jurul lumii, Marian Godină a primit un telefon de la un şef furios. Voia să îl vadă imediat.

În urmă cu câţiva ani, poliţistul Godină, un ofiţer de trafic într-un oraş de 250.000 de oameni din munţii Transilvaniei, a tras pe dreapta un şofer beat, care a ales să recunoască fapta într-un mod inedit şi cu un limbaj ”colorat”.

Vara trecută,  când şefii lui Godină au văzut că a postat incidentul pe Facebook, nu au fost amuzaţi de limbajul folosit şi i-au cerut să îşi oprească contul de Facebook. Godină, acum în vârstă de 29 de ani, s-a simţit atât de umilit, încât s-a gândit să renunţe la viaţa de poliţist.

Un muzeu în aer liber din România, considerat cel mai frumos din Europa

Dar peste noapte, după ce pagina lui de Facebook a fost oprită, serverul poliţiei din Braşov a picat, fiind bombardat de complimente şi de mesaje care îl susţineau pe poliţist. Ziua următoare, şefii săi i-au cerut să reactiveze pagina.

Deşi nu ştiam, pagina de Facebook a lui Marian Godină ajunsese celebră. De decenii, poliţiştii de trafic din România au fost ţinta glumelor care ţinteau lipsa de integritate, inteligenţă şi educaţie.

Postările de pe pagina de Facebook a poliţistului Godină au fost atât de amuzante, corecte gramatical şi oneste, iar faptul că din când în când critica în mod public corupţia pe care o vedea, i-au adus un public destul de larg şi un număr ridicat de fani.

Cele mai impresionante fotografii cu armata Coreei de Nord

În prezent, pagina lui Godină numără peste 260.000 de fani, el bucurându-se de un val masiv de popularitate.

Marian Godină, născut în Braşov, a vrut să fie poliţist încă de mic. Când a depus jurământul în urmă cu nouă ani, el a promis că va aplica legea fără frică, fără să facă favoruri şi fără să ia mită. Însă atât el, cât şi colegii lui, scriau des amenzi de circulaţie, şi după ce diverse persoane influente sau bogate apelau la şefii lui – la fel ca în zilele Partidului Comunist – li se cerea să le rupă.

Poliţistul însă a ales să îşi păstreze standardele, scrie Wall Street Journal. În februarie, el a amendat şoferul unui consilier local pentru că nu a oprit la trecere şi aproape a lovit o fată. Când consilierul, care se afla în maşină la momentul respectiv, s-a plâns, şefii lui Godină l-au sunat şi i-au spus că nu ar fi trebuit să îl amendeze. Ba mai mult, i s-a spus că a dat dovadă de lipsă de respect.

Cum arată cea mai frumoasă plajă din lume: Stiniva din Croaţia. Este un paradis aproape de România

A fost lansată o anchetă disciplinară, căreia Godină i-a ţinut o cronică pe Facebook, postând conversaţiile pe care le-a avut cu şoferul. Fanii acestuia au fost scandalizaţi. Peste 100 de poliţişti de peste tot din România au ajuns în Braşov să îl susţină, cu pancarte pe care scria ”Eu sunt Godină”.

”Şefii lui cu siguranţă au subestimat Facebookul, nu aveau idee cât este de puternic”, a spus Alexandru Berbecariu, un student de 16 ani din Braşov.  

Scandalul a fost preluat şi în media naţională. În săptămânile următoare, consilierul local a demisionat, în timp ce şeful poliţiei din Braşov şi unul dintre adjuncţii lui au fost pensionaţi anticipat, iar procurorii anticorupţie au lansat o investigaţie de abuz în putere.

Cum arătau personajele din Game of Thrones înainte să joace în serial

Poliţistul Godină a transformat faima de pe Facebook într-un contract de carte. Publicată în februarie, cartea ”Flash-uri din sens opus” cuprinde cele mai amuzante postări de Facebook şi alte sketch-uri din viaţa sa în poliţie. A fost vândută în 40.000 de copii, fiind cea mai bine vândută carte românească de anul acesta.

După un turneu de promovare a cărţii de două luni,  Godină a revenit în Braşov şi şi-a reluat slujba de poliţist de trafic.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9255
Diferență: 0,0833
Ieri: 4.9214
Azi: 4.5904
Diferență: 1,4453
Ieri: 4.5250
Azi: 5.6013
Diferență: 0,6867
Ieri: 5.5631
Azi: 4.9881
Diferență: 1,0269
Ieri: 4.9374