Eveniment

Marian Iancu: Sentinţa este o eroare judiciară, iar avocaţii mei o vor îndrepta

Autor: Adrian Petculescu

28.11.2011, 17:25 131

Preşedintele FC Timişoara, Marian Iancu, a declarat, luni, la Sport.ro, după ce Tribunalul Bucureşti l-a condamnat la zece ani de detenţie în dosarul Rafo, că sentinţa reprezintă o eroare judiciară, care va fi îndreptată de avocaţii săi la Curtea de Apel.

"Este o eroare judiciară, avocaţii o să o îndrepte la Curtea de Apel. Nu are nicio legătură cu niciun dosar Rafo, este un alt dosar, este doar o eroare. Este o instanţă a Tribunalului, mai sunt Curtea de Apel, Curtea Supremă şi le vom îndrepta. Este vorba de nişte societăţi comerciale care nu-mi aparţineau mie. Nu are legătură cu rafinăria. Eu nu sunt în niciun dosar Rafo. Este sigur o eroare. Cunosc dosarul, dar nu sunt societăţile mele, e doar o confuzie. Probabil ei au mai multe nume de Iancu acolo şi au făcut o confuzie. Este o problemă care nu are legătură cu fotbalul şi nu vreau să discut mai mult", a spus Iancu.

Întrebat dacă este cazul în care a fost în arest preventiv în 2005, Marian Iancu a răspuns: "Sincer, trebuie să verific să văd despre ce e vorba pentru că nu ştiu."
Patronul Politehnicii Timişoara, Marian Iancu, a fost condamnat la zece ani de detenţie în dosarul Rafo, de către Tribunalul Bucureşti, care a decis şi condamnarea fratelui acestuia, Octavian Iancu, la nouă ani de închisoare, şi a lui Constantin Mărgărit la opt ani.

Decizia tribunalului poate fi constestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Trimişi în judecată în 2006, Alexandru Marian Iancu, Constantin Mărgărit, Octavian Iancu, Gheorghiţă Iancu, Marius Turică, Silviu Neacşu, Akaroglu Cuneyt, Elenkalan Hayrettin şi Basaran Kadri Mazhar au fost judecaţi pentru evaziune fiscală, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi spălare de bani.

Acuzaţiile în acest dosar au fost formulate în baza concluziilor din procesul-verbal întocmit de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Ministerul Finanţelor Publice. Potrivit acestui act, Kadri Mazhar Basaran, Mărgărit Constantin şi Octavian Iancu (administratori la firmei VGB Impex SRL, în 2000-2004), împreună cu Alexandru Marian Iancu (coordonator la nivelul acestei societăţi) au prejudiciat bugetul de stat prin neplata impozitului pe profit de 806,2 miliarde lei şi prin TVA nelegal dedus de 550,3 miliarde, rezultînd un prejudiciu total de 1.356,5 miliarde de lei.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au stabilit că Mărgărit Constantin, Octavian Iancu, Basaran Kadri Maznar, Akaroglu Cuneyit, Elenkalan Hazrettin, Alexandru Marian Iancu, Silviu Neacşu, Gheorghiţă Iancu şi Marius Turică au derulat activităţi comerciale ilicite în care ar fi fost implicate grupul de firme VGB - rafinăria Rafo - societatea Tender SA - Carom SA.

Anchetatorii au stabilit că membrii grupării constituite pentru săvârşirea de infracţiuni, al cărui scop era spălarea banilor proveniţi din comiterea anumitor infracţiuni economice. Grupul alcătuit din cele nouă persoane au uzat în activitatea lui de SC VGB Impex SRL, SC Dinamic Auto SRL, SC Klass Petrol SRL, SC Best Auto SRL, SC BE-COM-BE SRL, SC Star Com Oil SRL şi SC Test Petrol SRL.

Constantin Mărgărit, Octavian Iancu şi Alexandru Marian Iancu au fost arestaţi în seara de 14 februarie 2005, ei fiind eliberaţi în acelaşi an, la 24 iunie, de către Curtea de Apel Bucureşti, care a apreciat că cei trei pot fi cercetaţi de procurori în stare de libertate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO