♦ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a anunţat marţi pe Facebook un plan de reindustrializare a economiei în valoare de 1,9 miliarde de euro ce vizează trei domenii, metalurgia, siderurgia şi industria chimică, fără însa a preciza care sunt sursele de finanţare.
Planul de reindustrializare în valoare de aproape 2 miliarde de eruo, anunţat de premierul Marcel Ciolacu, ar urma să fie condus de vicepremierul Marian Neacşu (PSD), potrivit lui Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a anunţat marţi pe Facebook un plan de reindustrializare a economiei în valoare de 1,9 miliarde de euro ce vizează trei domenii, metalurgia, siderurgia şi industria chimică, fără însa a preciza care sunt sursele de finanţare pentru acest program.
Ca urmare a anunţului făcut marţi public pe Facebook de prim-ministrul Marcel Ciolacu, ZF a înaintat o solicitare către Guvernul României pentru a afla mai multe detalii despre acest plan.
„Implementarea Planului se va face sub coordonarea domnului Vicepremier Marian Neacşu. Va rezulta o serie de acte normative care vor cuprinde, conform normelor, şi sursele de finanţare. Va trebui să aşteptăm aşadar progres – rapid – pe acest subiect ca să avem răspuns la toate întrebările dvs”, a răspuns purtătorul de cuvând al Guvernului, Mihai Constantin.
Printre întrebările adresate purtătorului de cuvânt al Guvernului au fost următoarele: care sunt sursele de finanţare pentru acest program, când va începe acest plan de reindustrializare a economiei şi ce firme se încadrează şi ar putea primi finanţare. Însă, pentru niciuna dintre ele reprezentanţii Guvernului nu au oferit un răspuns deocamdată.
După anunţul publicat marţi pe Facebook, Marcel Ciolacu a reluat, în şedinţa de guvern de miercuri, 18 septembrie, informaţiile privind demararea planului de reindustrializare.
„Am decis ieri, în cadrul reuniunii coaliţiei de guvernare, să consolidăm modelul de dezvoltare economică bazat pe investiţii. Sub coordonarea dlui vicepremier Marian Neacşu, miniştrii Finanţelor şi Economiei au lucrat la un pachet de măsuri prin care generăm un impuls major pentru reindustrializarea economiei. Astfel, putem lansa astăzi Planul Naţional pentru Marea Industrie. Este cel mai important pachet economic de susţinere a economiei, de circa 2 miliarde de euro”, a declarat Marcel Ciolacu în şedinţa de guvern de miercuri, 18 septembrie.
Primul pilon al acestui plan este Schema de Sprijin pentru Investiţiile Strategice în industria de prelucrare, cu un buget de peste 500 milioane de euro. Se vor acorda facilităţi fiscale investiţiilor de peste 150 milioane de euro, ce creează peste 250 de locuri de muncă în regiuni unde PIB-ul pe locuitor este sub media naţională, a punctat premierul României.
Al doilea pilon este Programul Naţional de Sprijin pentru Marea Industrie din România, o schemă de ajutor de stat de 1 miliard de euro pentru marile companii, care vor primi un sprijin de până la 100 milioane de euro per beneficiar. De această schema ar beneficia, potrivit declaraţiilor lui Ciolacu, „acele companii care derulează investiţii capabile să reducă emisiile directe de gaze cu efect de seră, respectiv consumul de energie”, iar „sursa de finanţare este din vânzarea certificatelor de emisii de dioxid de carbon”.
A treia componentă a planului, afirmă prim-ministrul României, înseamnă o schemă de ajutor de stat de 250 de milioane de euro pentru companii care propun investiţii în producţia de materii prime industriale - ţevi, profile, bare, aluminiu sau cupru.