Eveniment

Marian Vanghelie este suspectat de abuz în serviciu

Marian Vanghelie este suspectat de abuz în serviciu

Autor: Mona Hera

12.03.2015, 11:38 382

”Pe mandatul de aducere am observat că este suspect de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Nu sunt detalii, deci nu vă pot da nici eu detalii la acest moment. Din actele pe care le-am văzut până acum nu rezultă prejudiciul în acest dosar”, a spus avocatul primarului Marian Vanghelie, aflat la locuinţa acestuia, unde au loc percheziţii.

Întrebat dacă Vanghelie a perceput comisioane pentru încheierea unor contracte cu Primăria Sector 5, avocatul a spus: ”Sunt sigur că nu”.

”E posibil să plecăm de aici spre Primăria Sectorului 5 sau, dacă nu, spre DNA, în funcţie de ceea ce va decide procurorul de caz”, a mai afirmat avocatul lui Marian Vanghelie.

Referitor la motivul pentru care Oana Mizil a fost adusă la DNA pentru audieri, avocatul a spus că nu ştie detalii.

”Ea poate avea nicio calitate în acest dosar, în condiţiile în care este deputat în Parlamentul României. Nu ştiu să existe o solicitare către Parlament în vederea reţinerii, începerii urmăririi penale”, a adăugat avocatul Cezar Bivolaru.

Mai multe percheziţii au loc, joi, la sediul Primăriei Sectorului 5, la locuinţa primarului Marian Vanghelie, la sediul firmei Calex Business, precum şi la alte şase adrese din Bucureşti şi Ilfov, într-un dosar instrumentat de DNA.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că ancheta vizează fapte care s-au petrecut din 2007 şi până în prezent, privind lucrări publice care au fost atribuite în mod ilegal.

Potrivit surselor citate, valoarea contractelor se ridică la două miliarde de lei.

Aceleaşi surse au declarat că primarul Marian Vanghelie ar fi perceput comisioane de aproximativ 20%, sub diverse forme, pentru atribuirea şi plata anumitor lucrări, iar edilul va fi dus la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a fi audiat.

În jurul orei 11.00, deputatul PSD Oana Niculescu Mizil, iubita lui Marian Vanghelie, a fost adusă la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru a fi audiată în acest dosar.

Oana Niculescu Mizil a venit la DNA în baza unui mandat de aducere, iar la intrarea în sediul instituţiei ea a fost întrebată în ce calitate a fost adusă, spunând: "Nu sunt suspectă. Doamne fereşte!".

Referitor la faptul că Vanghelie ar fi perceput comisioane pentru atribuirea de contracte, Oana Mizil a subliniat: "Nu are niciun comision, credeţi-mă".

Într-un comunicat de presă transmis joi dimineaţă, DNA preciza că procurorii fac cercercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2007 - 2015.

Procurorii au mai făcut percheziţii, la începutul lunii septembrie 2014, la ADP Sector 5, într-un dosar de evaziune fiscală, cu un prejudiciu de 35 de milioane de lei,

Marian Vanghelie este primar al Sectorului 5 din anul 2000, el câştigând alegerile din poziţia de candidat al PSD. El a fost membru al acestui partid până în noiembrie 2014, când a fost exclus, alături de Mircea Geoană şi Dan Şova, în urma votului Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Ulterior, în martie, Vanghelie şi Geoană au anunţat înfiinţarea unei noi formaţiuni politice, Partidul Social Românesc.