♦ Retailerul alimentar Profi Rom Food susţine că este cel mai mare angajator privat din economie, pentru că are „aproape 27.000 de angajaţi“ ♦ Reacţia vine după ce ZF a scris că retailerul alimentar Kaufland este cel mai mare angajator privat din economie, cu aproape 18.000 de angajaţi, conform Inspecţiei Muncii ♦ Profi declară circa 15.800 de angajaţi la Inspecţia Muncii, însă responsabilitatea pentru ceilalţi 11.000 de angajaţi este transferată către cele 800 de magazine-partener Profi.
Publicarea articolului ZF „Topul celor mai mari 1.000 de angajatori la 30 iunie 2022. Kaufland este cel mai mare angajator privat, cu aproape 18.000 de angajaţi”, clasament realizat pe baza informaţiilor de la Inspecţia Muncii, a stârnit o nouă reacţie în rândul unei mari companii de pe plan local.
„Magazinele Profi, integrate şi partenere, depozitele şi sediile reţelei însumează aproape 27.000 de angajaţi. Faptul că la Inspecţia Muncii cele peste 800 de magazine partenere Profi îşi declară individual angajaţii nu schimbă realitatea că Profi se plasează solid pe prima poziţie din topul angajatorilor privaţi din România”, a transmis Gabriel Pâslaru, manager PR în cadrul Profi Rom Food.
Astfel, un calcul simplu arată că, dacă Profi spune că are în total 27.000 de angajaţi, iar la Inspecţia Muncii declară, pe entitatea Profi Rom Food, 15.793 de angajaţi la 30 iunie 2022, rezultă că aproximativ 11.200 de angajaţi Profi sunt externalizaţi către cele 800 de magazine partenere ale companiei.
Externalizarea forţei de muncă este o practică avantajoasă mai ales pentru companiile din retail, care se confruntă cu o fluctuaţie foarte mare de personal (de 25% în retail, faţă de media pieţei generale de 17%, potrivit unui studiu PwC). Astfel, pentru a nu-şi bate capul cu gestiunea actelor salariaţilor, dar şi cu înlocuirea celor care pleacă, unele companii apelează la astfel de soluţii de externalizare, fie prin parteneri (cum e cazul Profi, cu magazinele-partener), fie prin agenţi de muncă temporară. Astfel, costurile legate de fluctuaţia de personal – cauzată, mai ales în rural, de plecarea în străinătate a angajaţilor-, de absenteism, dar şi de problemele legate de aşa-numitul „engagement“ al angajaţilor sunt transferate către alte companii, care decid şi asupra salariilor angajaţilor.
Potrivit topului celor mai mari 1.000 de angajatori conform Revisal, softul de evidenţă a salariaţilor al Inspecţiei Muncii, cel mai mare angajator privat din România este retailerul alimentar Kaufland, care avea la finalul lunii iunie 2022 un număr de 17.900 salariaţi. Pe locul doi în acest clasament de află Profi Rom Food - cu circa 15.800 de angajaţi, urmat de Lidl Discount - circa 13.300 de angajaţi. Clasamentul Inspecţiei Muncii, obţinut de deputatul USR Cristian Seidler, este realizat în funcţie de o singură entitate juridică şi este singurul top care oferă o imagine a celor mai mari angajatori din economia românească.
Tot în urma publicării acestui clasament, alţi doi mari angajatori au venit săptămâna trecută cu precizări.
Continental, producător de componente şi de softuri pentru industria auto, a spus că are 18.000 de angajaţi pe 6 entităţi, iar în clasamentul Inspecţiei Muncii apare pe locul 15, cu circa 6.300 de angajaţi pe o singură entitate. Şi retailerul francez Carrefour a transmis către ZF că are peste 16.100 de angajaţi pe 4 entităţi juridice, iar în topul Inspecţiei Muncii apare cu 10.900 de angajaţi pe entitatea Carrefour România.