Eveniment

Marii consumatori industriali din România vor primi un ajutor de stat în valoare de 200 de mil. euro. După IMM-uri, marile companii vor primi, la rândul lor, ajutor de stat

Virgil Popescu: Schema contribuie la prevenirea efectului social negativ provocat de restrângerea activităţii industriale din cauza pierderilor de competitivitate, în urma creşterii preţului energiei electrice, adică păstrarea celor aproximativ 200.000 de locuri de muncă directe si indirecte din industriile afectate.

Virgil Popescu: Schema contribuie la prevenirea efectului social negativ provocat de restrângerea activităţii industriale din cauza pierderilor de competitivitate, în urma creşterii preţului energiei electrice, adică păstrarea celor aproximativ 200.000 de locuri de muncă directe si indirecte din industriile afectate.

Autor: Răzvan Botea

25.05.2020, 00:07 991

Virgil Popescu, ministrul economiei: Comisia Europeană a aprobat ajutorul de stat pentru 2019 şi 2020, noi iniţial am inclus în proiectul de lege şi anul 2018.

Marii consumatori indus­tri­ali de energie vor primi un ajutor de stat în valoare de 200 mil. euro. Aceşti bani reprezintă subvenţionarea unor costuri cu energia electrică. Ministrul economiei Virgil Po­pescu a explicat pentru ZF că guvernul a emis ordonanţa de urgenţă la finalul anului 2019, astfel încât companiile să poată beneficia de acest ajutor de stat şi pentru anul 2019, însă Comisia Europeană a aprobat schema de ajutor doar pentru anii 2019 şi 2020. Iniţial, companiile industriale energointensive din România ar fi primit circa 330 mil. euro pentru trei ani.

„Noi am dat ordonanţa de urgenţă la finalul lui 2019 astfel încât companiile să poată beneficia de această compensare şi pentru anul 2018. Comisia nu a aprobat şi pentru 2018 şi am fost nevoiţi să scoatem această prevedere. Pentru 2019 şi 2020 sunt alocaţi în jur de 200 de milioane de euro“, a declarat pentru ZF Virgil Popescu, ministrul economiei, energiei şi mediului de afaceri.

Guvernul a aprobat în şedinţa de guvern de la finalul săptămânii trecute mai multe acte normative, printre care şi modificarea OUG 81/2019, care instituie o schemă de ajutor de stat pentru aproximativ 170 de companii din industria românească.

„Am aprobat o OUG cu privire la susţinerea marilor consumatori de energie. Este vorba de modificarea OUG 81/2019, care permitea susţinerea a 15 ramuri din industrie, producători români care au angajaţi, direct şi indirect, peste 200.000 de salariaţi, unde exista un risc foarte mare de relocare. (...) Am adus din nou competitivitate în industria românească“, a declarat joi seară ministrul Virgil Popescu. Marii consumatori industriali de energie, companii precum Sidex Galaţi sau Alro Slatina, plătesc pentru energie cu cel puţin 80% mai mult în 2020 decât plăteau în 2016. Una dintre cauzele creşterii accelerate a preţului sunt reprezentate de costurile cu emisiile indirecte.

Energia electrică reprezintă circa 40% din costul de fabricaţie din industria aluminiului şi 18% din costul de fabricaţie din industria oţelului. Mai mult de o treime din costul cu energia este reprezentat de certificatele de emisii indirecte.

Companiile producătoare de energie pe cărbune, potrivit legislaţiei europene, trebuie să cumpere de pe piaţă certificate pentru emisii CO2. Aceste costuri sunt introduse în preţul energiei electrice, care este plătit de consumatorul final. Uniunea Europeană a permis statelor membre subvenţionarea unei părţi din aceste costuri, în vederea menţinerii competitivităţii industriale.

Schema de ajutor de stat în România a fost instituită prin OUG 81/2019, care a fost modificată şi aprobată de Comisia Europeană la începutul lunii mai. Guvernul a modificat actul normativ cu modificările agreate la nivel european la sfârşitul săptămânii trecute.

„Schema contribuie la prevenirea efectului social negativ provocat de restrângerea activităţii industriale din cauza pierderilor de competitivitate, în urma creşterii preţului energiei electrice, adică păstrarea celor aproximativ 200.000 de locuri de muncă directe si indirecte din industriile afectate. Totodată, se elimină riscul de relocare cu efect imediat în menţinerea gradului de ocupare a forţei de muncă, limitarea şomajului, păstrarea forţei de muncă cu grad înalt de calificare în sectoarele industriale respective“, transmit reprezentanţii Ministerului Economiei.

Sumele prevăzute pentru compensare sunt plătite din vânzarea excedentului de certificate de emisii CO2 de către statul român, în valoare de circa 1 miliard de euro. Zece state membre ale UE care produc energie pe bază de cărbune au adoptat această schemă de ajutor, printre care Germania, Franţa, Marea Britanie, Belgia sau Polonia.

razvan.botea@zf.ro

 

Ce decizii s-au mai luat în şedinţa de guvern de la sfârşitul săptămânii trecute:

♦ Guvernul va furniza câte 50 de măşti pentru 2,3 mil. de persoane defavorizate, cum ar fi acele persoane care provin din familii beneficiare ale ajutorului social acordat în baza Legii 416/2001, privind venitul minim garantat, persoane din familiile beneficiare de alocaţii pentru susţinerea familiei, pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi sunt de până la 704 lei sau unele persoanele încadrate în grad de handicap.

♦ Termenul de depunere a cererilor unice de plată din partea fermierilor se prelungeşte până la 15 iunie. Fermierii pot depune cererile online, iar adeverinţele de la primării se obţin direct de către centrele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA).

♦ 38.000 de asistenţi sociali vor primi câte 1.150 de lei pentru îngrijirea persoanelor vulnerabile. De asemenea, vor fi distribuite pachete alimentare şi de igienă în valoare de 225 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO