Eveniment

Marii contribuabili au datorii de 2,15 miliarde dolari la bugetul de stat

22.05.2003, 00:00 21

Valoarea totala a datoriilor restante catre bugetul de stat si neachitate de catre marii contribuabili se ridica la 69.400 de miliarde de lei (circa 2,15 miliarde dolari), a declarat ieri, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Neculae Plaiasu. Ministerul Finantelor a publicat ieri, pe site-ul Internet al institutiei, lista cu marii contribuabili care au datorii catre bugetul de stat. Documentul include firmele care aveau obligatii restante de plata la buget la sfarsitul anului trecut si nu le-au achitat pana luni, 19 mai 2003.
Societatile aflate in lihcidare judiciara si cele pentru care se deruleaza procedura de contestare a datoriilor nu sunt enumerate pe lista.
"Scopul publicarii datoriilor este descurajarea formarii de noi arierate. Masura are deja un caracter pozitiv, intrucat multi au platit inainte sa apara lista, numai ca sa nu fie inclusi pe ea", a afirmat Plaiasu.
Pe lista sunt prezente 519 companii. Documentul va fi actualizat trimestrial, iar companiile care isi achita integral datoriile vor fi eliminate de pe lista in termen de 15 zile de la plata.
In dreptul fiecarei companii este trecuta o mentiune referitoare la situatia restantelor, cum ar fi faptul ca statul a inceput executarea silita a datoriilor, a acordat inlesniri la plata, sau firma se afla in procedura speciala prevazuta de Legea 137/2002 privind accelerarea privatizarii.
Plaiasu a precizat ca 80% din firmele care au primit inlesniri la plata obligatiilor catre stat au respectat graficele de plata. In caz contrar, urmatorul pas este executarea silita a datoriilor.
Potrivit oficialului Ministerului Finantelor, cele mai mari datorii sunt inregistrate de catre societatea Rompetrol Rafinare, care opereaza rafinaria Petromidia, cu 11.585 miliarde de lei. Pe locurile urmatoare se situeaza Compania Nationala a Huilei, cu 6.634 de miliarde de lei si Compania Nationala a Lignitului Oltenia, cu 3.980 de miliarde de lei.
Neculae Plaiasu a precizat ca Petromidia a achitat, in luna aprilie, la bugetul de stat, circa 1.000 de miliarde de lei numai sub forma de accize.
"Probabil ca si ei cauta solutii in privinta datoriilor. Oricum, trebuie sa apreciem efortul lor, pentru ca este important sa incasezi 1.000 de miliarde de lei intr-o singura luna din accize", a mai spus Plaiasu, care a precizat ca suma achitata reprezinta atat accize constituite in mod curent, cat si restante.
Ministerul Finantelor va publica, peste aproximativ 60 de zile, si lista datorilor catre buget ale firmelor mici si mijlocii.
Marii contribuabili sunt considerati agentii economici care au avut de platit la bugetul de stat, in anul 2001, obligatii de cel putin 14 miliarde de lei. O alta conditie este ca cifra de afaceri sau pierderea consemnata de aceste firme la sfarsitul anului 2001 sa fie mai mare sau egala cu 50 de miliarde de lei.
La nivelul intregii tari sunt inregistrati 1.432 de mari contribuabili, din care 453 in Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO