Eveniment

Marile bănci europene sunt în derivă pe burse. Ce efecte vor fi pentru România? Dănilă: Este în mod clar o mişcare indusă de peste Ocean

Marile bănci europene sunt în derivă pe burse. Ce efecte vor fi pentru România?

Autor: Razvan Voican

19.08.2011, 00:07 7118

Statele mari din zona euro - Germania, Franţa şi Italia - vor face absolut orice pentru a-şi susţine marile bănci pe care le consideră de importanţă naţională, sistemică şi strategică şi nu vor permite intrarea capitalului străin, afirmă Nicolae Dănilă, fost preşedinte executiv al BCR, actual membru al Consiliului de Administraţie al BNR.

Cele mai mari bănci din Europa au căzut ieri şi cu 10% pe bursă, situaţia fiind de natură să ridice întrebări inclusiv asupra efectelor privind economia româneşti.

"Statele nu vor ezita să preia controlul pentru că sunt bănci de importanţă sistemică, strategică şi naţională. Pot fi luate în calcul şi fuziuni, dar capitalul străin nu va pătrunde", spune Dănilă, precizând că aceeaşi evaluare este valabilă şi pentru Austria.

Dintre toate statele din zona euro, sistemul bancar local este cel mai legat de Austria, de unde sunt controlate nu mai puţin de trei bănci de top 10 - BCR, Raiffeisen şi Volks bank, şi parţial UniCredit Ţiriac Bank. A doua mare bancă, BRD, este legată de grupul francez Societe Generale - unul dintre cele mai lovite pe bursă în ultima perioadă.

Fostul bancher comercial, cu experienţă inclusiv în SUA, vede actuala tulburare de pe pieţele financiare internaţionale drept parte a confruntărilor legate de realinierea poziţiilor de forţă la nivel mondial. "În ultimii ani s-au făcut acumulă ri de venituri, de forţă economică şi financiară în anumite zone ale lumii, iar Occidentul nu poate înghiţi noua situaţie.

Tensiunile actuale nu fac decât să spună că actuala stare de facto nu este acceptată."El face trimitere la China, despre care spune că are toate atuurile pentru a se poziţiona ca forţă mondială, dar şi la Rusia.

În acest context, zona euro nu se resemnează şi se fac eforturi pentru ca în momentul în care se va definitiva reaşezarea de forţe pe plan mondial, zona euro să fie totuşi mai puternică, deşi axa primordială va fi SUA - China. "Se fac eforturi pentru ca şi zona euro să conteze în final.

Vedem că se coace ceva pentru întărirea acestui spaţiu, se merge spre ideea unui guvern, spre o concentrare a deciziei. Noi trebuie să fim foarte atenţi la acest proces." Dănilă spune că zona euro nu se va rupe - aşa cum se tot discută în mediile economice şi financiare - "pentru că nu ai ce să pui în loc, iar Germania singură nu ar face faţă în complexul de forţe la nivel mondial cu toată economia ei puternică".

"Se poate eventual curăţa zona euro, se pot elimina unele părţi fără valoare, însă structura în sine nu va dispărea, ba chiar va fi întărită." Cât priveşte presiunea sub care au intrat băncile europene în ultima săptămână, înregistrând căderi puternice pe burse, Dănilă vede aceste evoluţii ca pe "un joc de biliard", cu anumite demersuri iniţiate de peste Ocean.

"S-a pornit de la expunerea unor bănci pe Italia. De fapt nu vor să dea în Italia, ci doar ca băncile să intre într-un anumit trend pe bursă.Este în mod clar o mişcare indusă de peste Ocean." Ieri pieţele au fost inflamate din nou după ce cotidianul american Wall Street Journal a scris că Fed New York analizează vulnerabilitatea subsidiarelor din SUA ale băncilor europene la o posibilă escaladare a presiunilor financiare, semnalând creşterea îngrijorărilor privind o extindere a crizei datoriilor din Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO