Eveniment

Marile business-uri americane, Wall Streetul şi liderii politici se pregătesc pentru revenirea lui Trump la Casa Albă. FT: Ce ar însemna o a doua venire a lui Donald Trump pentru SUA şi pentru lume?

Marile business-uri americane, Wall Streetul şi liderii...

Autor: Ştefan Stan

30.10.2024, 17:57 1070

Ce ar însemna o a doua venire a lui Donald Trump pentru SUA şi pentru lume? Optimiştii pot aminti ce s-a întâmplat ultima dată: preşedinţia sa, ar putea ei afirma, a fost plină de sunet şi furie. Dar a însemnat puţin. El a guvernat mai convenţional decât se temeau mulţi. În plus, în cele din urmă, a fost învins de Joe Biden şi a plecat. A plecat cu ghinion, este adevărat. Dar la ce altceva ne-am putea aştepta? A plecat, totuşi. De ce nu ar fi la fel dacă ar câştiga un al doilea mandat, aşa cum sugerează sondajele? Trump este un expert în promisiuni deşarte, scrie FT. 

În 2016, o piesă centrală a campaniei sale a fost „zidul” pe care Mexicul urma să îl plătească. În cele din urmă, nu a existat niciun zid, cu atât mai puţin niciun ban din partea Mexicului. De data aceasta, el a promis să adune şi să deporteze până la 11 milioane de străini fără documente. Operaţiunea necesară pentru a face acest lucru ar fi extrem de costisitoare şi controversată. Într-adevăr, cum anume vor fi deportate milioane de persoane şi încotro? 

Mai ridicolă este sugestia lui Trump că, prin creşterea tarifelor, ar putea elimina impozitul pe venit. Este un nonsens total. Conform unei lucrări realizate de Kimberly Clausing şi Maurice Obstfeld, chiar şi tariful maximizator de venituri de 50 % în toate cazurile ar genera mai puţin de 40 % din veniturile din impozitul pe venit.

Pierderea netă a veniturilor fiscale ar reduce cheltuielile de care depind alegătorii săi relativ în vârstă. Totuşi, o a doua preşedinţie Trump ar putea fi mult mai rea decât prima. În 2016, el a fost câinele care a prins maşina. În ignoranţa sa, a ajuns să angajeze oameni care nu-i împărtăşeau nici obiectivele, nici interesele.

Astăzi, partidul republican este format din loialişti care acceptă ca „marele lider” să definească adevărul, aşa cum a făcut-o cu privire la rezultatele alegerilor din 2020. „Proiectul 2025” al Fundaţiei Heritage a produs, de asemenea, planuri de îmblânzire a guvernului federal, în timp ce Curtea Supremă a declarat că, în «funcţiile sale oficiale . . .», preşedintele este deasupra legii penale. Acesta se va simţi îndreptăţit şi va fi răzbunător. 

Ce l-ar putea convinge acest lucru pe Trump să facă? El ar putea creşte deficitele fiscale deja uriaşe ale SUA şi ar putea face presiuni asupra Rezervei Federale pentru a menţine ratele dobânzilor la un nivel scăzut. Dacă ar reuşi să numească loialişti devotaţi la conducerea departamentului de justiţie, a agenţiilor de informaţii şi a Fiscului, ar putea continua să urmărească fără reţinere inamicii percepuţi.

Ar putea justifica astfel de acţiuni ca un quid pro quo pentru numeroasele urmăriri penale justificate împotriva sa. Probabil că i-ar graţia pe insurgenţii din 6 ianuarie 2021, care au încercat să împiedice certificarea rezultatelor ultimelor alegeri. Având controlul asupra forţelor armate, el ar putea declara în mod liber legea marţială. În sens mai larg, el ar putea utiliza aparatul guvernului american pentru a exercita controlul asupra unor părţi ale ţării considerate prea independente.

În străinătate, el ar putea pune în aplicare războiul său comercial cu puţine constrângeri, inclusiv împotriva Canadei şi Mexicului. În calitate de comandant suprem, el ar putea face ca angajamentele NATO să fie lipsite de sens, prin simpla manifestare a dezinteresului său de a ordona trupelor să intre în luptă. Ar putea, din nou, să se retragă din toate acordurile climatice într-un moment şi mai sensibil.

Ar putea face mult mai dificilă funcţionarea unor instituţii precum FMI şi Banca Mondială. Ar putea sprijini dreapta dură în întreaga Europă. Ar putea (şi probabil ar face-o) să abandoneze Ucraina. 

Luând în considerare toate implicaţiile pentru lume, trebuie să distingem efectele directe ale acestor acţiuni de cele indirecte ale revenirii sale. Acestea din urmă ar fi, înainte de toate, încurajarea populiştilor de dreapta care caută puterea, în special în Europa.

Cu SUA, marele bastion al democraţiei în secolul al XX-lea, sub control autoritar, s-ar produce o schimbare în balanţa globală împotriva democraţiei liberale, nu doar în termeni de putere, ci şi în termeni de credibilitate ideologică. La urma urmei, SUA au fost modelul, oricât de imperfect, pentru o mare parte a lumii, al unei ordini democratice guvernate de lege. Alegerea lui Trump pentru a doua oară ar conta foarte mult.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF HR TRENDS