Eveniment

Marile companii din sectorul energetic vor fi listate la Bursa

23.03.2004, 00:00 21



Pachete de actiuni reprezentand 5% din capitalul social detinut de stat la cinci companii din sectorul energetic - Transgaz, Romgaz, Transelectrica si doua filiale Electrica - vor fi vandute la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), a declarat ieri ministrul Economiei si Comertului Dan Ioan Popescu.



"Intentionam sa listam la bursa un numar de cinci companii care sunt atractive pentru investitori. In acest moment, Ministerul Economiei si Comertului definitiveaza documentatia necesara si speram ca, in urmatoarele luni, Transgaz, Romgaz, Transelectrica si doua filiale ale Electrica sa fie listate la bursa cu un pachet de 5%", a precizat Popescu.



El nu a anuntat care dintre cele opt filiale ale Electrica vor intra pe piata de capital, mentionand ca sunt excluse unitatile aflate in proces de privatizare.



Pana in prezent, au fost incepute procedurile pentru privatizare la patru filiale Electrica. Pentru doua dintre acestea, Banat si Dobrogea, grupul italian Enel a depus o oferta finala, iar tranzactia s-ar putea perfecta in luna aprilie.



Pentru Electrica Oltenia si Electrica Moldova, finalizarea transferului de proprietate este prevazuta pentru luna septembrie.



Spre deosebire de Electrica, Transgaz si Transelectrica nu pot fi privatizate, intrucat sunt companiile nationale de transport a gazelor naturale, respectiv a energiei electrice.



Romgaz, alaturi de SNP Petrom, este principalul producator intern de gaze naturale.



Pachetele de actiuni care urmeaza sa fie vandute prin bursa ar putea reprezenta un plus important pentru lichiditatea si capitalizarea pietei de capital, avand in vedere ca in cazul acestor societati cea mai mare parte a activelor sunt incluse in capitalul social.



BVB a consemnat un castig important la nivelul capitalizarii, o data cu listarea titlurilor emise de SNP Petrom. Cea mai mare companie din Romania detine suprematia la bursa din Bucuresti, cu o capitalizare de peste doua miliarde de euro.



Compania petroliera este secondata de BRD - Groupe Societe Generale, care se apropie de un miliard de euro.



Vanzarea unor pachete reprezentand 5% din capitalul societatilor din portofoliul MEC ar putea sa nu atraga interesul investitorilor, in absenta unor strategii care sa ofere certitudunea plasarii de actiuni suplimentare inainte sau dupa privatizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO