Eveniment

Marile ziare internaţionale anunţă că Biden impune noi sancţiuni Rusiei, inclusiv restricţii privind prezenţa ruşilor pe piaţa internaţională de împrumuturi, ceea ce l-ar arunca pe Putin într-o criză fără precedent. La Moscova, rubla începe să scadă accelerat

Măsurile impuse de Biden includ sancţiuni pentru peste 30 oficiali şi entităţi ruse

Autor: Eduard Ivanovici

15.04.2021, 14:30 1335

Administraţia Biden se pregăteşte să impună o nouă serie de sancţiuni Rusiei, incluzând aici un set de restricţii asupra acumulării de datorii suverane.

Mişcarea reprezintă un răspuns direct la eforturile de perturbare a alegerilor americane şi la încălcarea securităţii cibernetice a Statelor Unite, care afectează software-ul realizat de compania SolarWinds, scrie Bloomberg.

În urma ştirii, obligaţiunile ruseşti au început să scadă, iar rubla a înregistrat cel mai grav declin din decembrie 2020 încoace.

Sancţiunile reflectă încercările Statelor Unite de a pedepsi Kremlinul pentru fărădelegile săvârşite în ultimii ani, dar limitează înrăutăţirea ulterioară a relaţiilor cu ruşii, într-un moment în care tensiunile de la graniţa ruso-ucrainiană sunt în continuă creştere.

Decizia a fost lansată la doar două zile după ce preşedintele Joe Biden l-a avertizat pe Vladimir Putin că SUA vor continua să îşi apere interesele. Însă liderul de la Casa Albă i-a oferit posibilitatea unui summit în următoarele luni, primind un răspuns relativ pozitiv din partea Moscovei.

Administraţia Biden plănuieşte să le interzică instituţiilor financiare din SUA să participe pe piaţa dedicată noilor datorii emise de banca centrală a Rusiei, Ministerul Finanţelor şi fondul suveran de investiţii, conform unor surse citate de presa internaţională, care nu au specificat momentul în care vor fi impuse restricţiile.

Măsurile includ sancţiuni pentru peste 30 oficiali şi entităţi ruse începând cu 15 aprilie, incluzând aici mai mulţi membri ai guvernului şi serviciului de informaţii.

Obligaţiunile de stat cu maturitate la 10 ani au suferit cel mai mare declin din martie 2020 încoace, în timp ce rubla a scăzut cu 1,3% la 13:30, ora Moscovei.

Analiştii sunt de părere că restricţiile impuse datoriilor nu vor afecta considerabil abilitatea guvernului rus de a se autofinanţa, în condiţiile în care băncile de stat pot absorbi o bună parte din daune. Totuşi, Putin s-ar putea răzbuna prin creşterea tensiunilor de la frontiera cu Ucraina, eliminând speranţele conform cărora criza ar putea lua sfârşit în următoarele săptămâni.

Săptămâna trecută, Joe Biden l-a numit „ucigaş” pe Vladimir Putin şi a spus că şeful statului rus „va plăti” pentru implicarea Moscovei în alegerile prezidenţiale de anul trecut.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO