Eveniment

Mărirea capacităţii de producţie a fabricii de formaldehidă Kronospan, autorizată de APM Alba

Mărirea capacităţii de producţie a fabricii de...

Autor: Dan Lungu, Adina Oşan

25.01.2016, 00:00 178

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Alba a anunţat, vineri, printr-un document postat pe site-ul instituţiei, că a emis autorizaţia integrată de mediu pentru SC Kronospan Sebeş SA care prevede o mărire a producţiei de la 30.000 de tone la 40.000 de tone pe an, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, decizia a fost luată ca urmare a unei sentinţe date, anul trecut, de Curtea de Apel Bucureşti, prin care instanţa a suspendat decizia Comisiei de analiză a contestaţiilor din Ministerul Mediului, care a dispus, în 6 mai 2015, că impactul asupra mediului şi sănătăţii al măririi capacităţii de producţie a fabricii din Sebeş trebuie reevaluat.

Ministerul Mediului, pârât în acest dosar, a făcut contestaţie în decembrie 2015, iar între timp Kronospan a solicitat, tot la Curtea de Apel Bucureşti, anularea actului administrativ din 6 mai 2015.

Astfel, valabilitatea autorizaţiei integrate de mediu actualizată se menţine până la soluţionarea în mod definitiv a acestui dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, dar nu mai mult de 9 ianuarie 2017, data expirării perioadei de valabilitate a autorizaţiei.

SC Kronospan Sebeş SA a solicitat APM Alba, în 2014, revizuirea autorizaţiei integrate de mediu pentru creşterea capacităţii de producţie a formaldehidei de la 30.000 de tone pe an la 40.000 tonde pe an. Ca urmare a solicitării agentului economic şi în urma parcurgerii procedurii, APM Alba a emis Decizia nr. 9556/03.12.2014 de emitere a autorizaţiei integrate de mediu revizuite.

După emiterea acestei decizii, Ministerul Mediului a înregistrat două contestaţii depuse în termenul legal la decizia APM Alba, formulate atât de reprezentanţi ai societăţii civile, cât şi de persoane fizice.

Astfel, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor la acea dată, Graţiela Gavrilescu, a dispus demararea procedurii de analiză a contestaţiilor de Comisia pentru analiza contestaţiilor în cadrul procedurii de autorizare integrată a SC Kronospan Sebeş SA. Membrii Comisiei au analizat documentaţia care a stat la baza deciziei de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru SC Kronospan Sebeş SA, precum şi alte informaţiile solicitate de către comisie de la APM Alba.

În urma analizei contestaţiilor primite, a documentaţiei care a stat la baza deciziei de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru SC Kronospan Sebeş SA, precum şi a informaţiilor suplimentare solicitate de către Comisie de la APM Alba, comisia a decis că impactul asupra mediului şi sănătăţii oamenilor al măririi capacităţii de producţie a fabricii Kronospan Sebeş SA trebuie reevaluat.

Conform concluziilor comisiei ministerului, emiterea deciziei de revizuire nu a luat în considerare impactul cumulat asupra mediului în contextul măririi capacităţii de producţie propuse, inclusiv al creşterii capacităţii de producţie a plăcilor lemnoase de tip MDF şi PAL cu toate proiectele/activităţile de pe amplasament/platforma industrială, cu luarea în considerare a distanţelor faţă de aşezările umane şi a altor obiective de interes public.

Astfel, în luna mai 2015, Ministerul Mediului a solicitat completarea documentaţiei depusă în vederea avizării măririi capacităţii de producţie de formaldehidă şi supunerea din nou analizei.

Kronospan a atacat în instanţă această decizie, iar solicitarea companiei a fost judecată de Curtea de Apel Bucureşti care i-a dat câştig de cauză şi a suspendat decizia Comisiei de analiză a contestaţiilor.

Compania Kronospan este cel mai mare producător de plăci pe bază de lemn din România, unde a investit peste 500 de milioane de euro şi deţine două unităţi de producţie, la Sebeş şi Braşov, şi un centru logistic la Constanţa.

Kronospan a început investiţiile în România în 2004, când a cumpărat de la grupul italian MD Fratti fabrica din Sebeş. Pe lângă platforma de prelucrare a lemnului, la Sebeş, Kronospan deţine şi fabrica de formaldehidă, care produce 30.000 de tone pe an.

Anul trecut, Kronospan s-a confruntat cu numeroase proteste ale localnicilor şi organizaţiilor de mediu care au cerut oprirea producţiei de formaldehidă pe platforma industrială din Sebeş pe motiv că substanţa ar fi cancerigenă.

În urmă cu cinci ani, compania Kronospan a mai avut o tentativă de construire a unei fabrici noi de formaldehidă, însă atunci, în urma unor proteste ale localnicilor şi a unor controale ale autorităţilor, s-a stabilit că firma nu a respectat procedurile legale şi nu avea toate autorizaţiile necesare construcţiei, fiind nevoită să demoleze instalaţia.

Ulterior, între Kronospan şi Primăria Sebeş a urmat un proces, după ce compania a contestat decizia de demolare, iar în 2010 Judecătoria Sebeş a dispus demolarea acestei instalaţii pe motiv că este construită ilegal şi aducerea terenului la starea iniţială.

De asemenea, în 2008, Kronospan a fost amendată de autorităţile de mediu din Alba cu 80.000 de lei pentru că nu a anunţat o deversare accidentală de formaldehidă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO