Eveniment

Mărirea şi căderea lui Ponta: În urmă cu un an 70.000 de oameni îl aclamau pe Arena Naţională (care oricum nu avea autorizaţie ISU). Acum, 25.000 de oameni l-au aruncat în istorie

Autor: Ştefan Stan

05.11.2015, 14:27 1228

La fel cum ”strada” i-a asigurat un culoar politic favorabil, oamenii fiind şi în acel moment sătui de fosta guvernare, tot strada l-a îndepărat pe Victor Ponta, printr-o mobilizare impresionantă, fără lideri, fără o figură în jurul căreia să se adune, ci mai degrabă uniţi de un scop şi o idee: un nou sistem, lipsit de corupţie şi interese ascunse.

O reacţie care a pornit ca un gest de solidaritate pentru victimele tragediei de la Colectiv s-a transformat rapid într-un act împotriva guvernului, administraţiei şi împotriva clasei politice din România, pe care oamenii o văd coruptă şi responsabilă pentru situaţia actuală. Zeci de mii de oameni strigau la unison. "N-am ieşit în stradă să schimbăm guvernul. Am ieşit să schimbăm sistemul”. 

Chiar dacă oamenii nu avut un lider care să-i mobilizeze, au reuşit să se mobilizeze singuri pe reţelele de socializare, dovedind că în sfârşit preiau iniţiativa. Marţi, în prima zi de proteste din Capitală, peste 20.000 de oameni au cerut ”capul” responsabililor pentru tragedia de la Colectiv, dar şi demisia controversatului ministru de interne Oprea, a primarului sectorului 4, Piedone, culminând cu o revoltă generală împotriva întregului sistem şi guvern. 

Mobilizarea de marţi a oferit ”pe tavă” demisia premierului, şi implicit şi căderea lui Oprea, alături de întregul guvern Ponta. Cristian Popescu Piedone de asemenea şi-a prezentat demisia. 

Pentru români aceasta însă nu a fost de ajuns. Ieri au ieşit din nou în stradă, de data aceasta într-un număr mult mai mare, alăturându-se oameni din toată ţara şi din diaspora. Peste 70.000 de români nemulţumiţi de actuala clasă politică şi cu dorinţă de schimbare au strigat că demisiile nu sunt de ajuns, că doresc un nou sistem. Momentan, au primit un nou premier. Şi curând un nou guvern. 

Dacă ne uităm în istorie vom vedea în oglindă, la diferenţă de un an, două evenimente istorice din viaţa politică românească. 

Fostul premier Victor Ponta, şi-a lansat candidatura la funcţia de preşedinte al României în urmă cu un an, pe Arena Naţională, la eveniment fiind aşteptate, potrivit organizatorilor, aproximativ 70.000 de persoane, din toată ţara. Premierul Victor Ponta a declarat atunci că la vârsta de 42 de ani, pe care o împlinise chiar în acea zi, se simte pregătit să fie preşedintele românilor. Paradoxal, de ziua fostului preşedinte Traian Băsescu, Victor Ponta şi-a anunţat demisia din frunta guvernului. 

"Cei care au făcut României rău, şi românilor, vreau să plătească, dar nu ca răzbunare, ci pentru că am promis dreptate până la capăt. Pentru că vrem să arătăm că România este ţara în care nimeni nu este mai presus de lege, şi în care legea îl protejează pe cel mai slab", a declarat atunci Victor Ponta. 

 
"Am arătat că pot să duc un război neîncetat împotriva unui regim pe care l-am considerat împotriva României şi am rămas în picioare, sunt alături de dumneavoastră, dar azi simt că România are nevoie de pace, de construcţie, de unire. Vă cer sprijinul pentru a face pace şi pentru a face marea unire de care România are nevoie", a spus el anul trecut.
 

"Destinul dumneavostră, Dumnezeu, a vrut să fim azi împreună şi vrea să fim împreună în continuare. Sunt un român ca oricare alt român, sunt om care îşi iubeşte ţara, sunt mândru de ea, că pot să muncesc împreună cu dumneavostră. Sunt, ca mulţi dintre dumneavoastră, strănepotul unui român din Ardeal care în 1917 a cerut cetăţenie română şi a luptat alături de români pentru maree unire", a mai spus Ponta atunci.

 
La un an după, zeci de mii de oameni au ieşit în stradă cerând nu doar căderea Guvernului şi a lui Ponta, ci şi o clasă politică nouă. 25.000 de manifestanţi au strigat marţi în Capitală lozinci precum:
 
 
 
 "Noi suntem generaţia care schimbă viitorul!", "Oprea şi ai lui, asasinii neamului" sau ”Jos Ponta!”. Galerie FOTO

Bucureştenii au cerut marţi în stradă demisia primarului Cristian Popescu Piedone, a premierului Victor Ponta şi a ministrului Gabriel Oprea

”Oamenii simt nevoia de mai mult şi ar fi o mare greşeală din partea mea să ignor acest lucru. Nu este corect să las această responsabilitate doar pe seama celor care au fost pe teren. O să îmi depun mandatul de prim-ministru şi al Guvernului României”, a anunţat ieri Ponta. 
 

Am făcut acest lucru pentru că în anii în care am făcut politică am rezistat la toate luptele cu adversarii politici, dar niciodată nu m-am lupat cu oamenii. Ar fi o greşeală din care am avea toţi de suferit. Supărarea oamenilor nu trebuie să degenereze într-un joc politic sau într-un joc de putere cu efecte imposibil de anticipat”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO