Eveniment

Marţi, când câteva mii de blocuri din Bucureşti nu aveau apă caldă şi căldură, Transelectrica a consemnat cel mai mare consum de energie din această iarnă: 9.400 MW

Dumitru Chisăliţă, analist din energie şi preşedintele asociaţiei Energia Inteligentă: Posibil ca lucrurile să derive din faptul că în Bucureşti o parte din apartamente au rămas fără căldură şi în momentul de faţă radiatoarele au un preţ ieftin de achiziţie. Altă explicaţie nu găsesc în momentul de faţă.

Dumitru Chisăliţă, analist din energie şi preşedintele asociaţiei Energia Inteligentă: Posibil ca lucrurile să derive din faptul că în Bucureşti o parte din apartamente au rămas fără căldură şi în momentul de faţă radiatoarele au un preţ ieftin de achiziţie. Altă explicaţie nu găsesc în momentul de faţă.

Autor: Răzvan Botea

10.12.2020, 10:00 835

Transelectrica a comunicat că marţi a fost înregistrat consumul maxim de energie electrică din această iarnă, adică aproape 9.400 MW. Spre comparaţie,  miercuri, în jurul orei 18.00, consumul de energie electrică în România era de aproximativ 8.900 MW, iar producţia locală era de 7.750, restul consumului fiind acoperit din import.â

Dumitru Chisăliţă, analist din energie şi preşedintele asociaţiei Energia Inteligentă, a spus, pentru ZF, că, având în vedere că încă nu sunt zile atât de friguroase şi nici nu este mijlocul săptămânii, atunci când consumul industrial creşte, singura explicaţie pentru consumul mare de marţi este faptul că o parte din apartamentele din Bucureşti nu au avut căldură, iar locatarii au apelat la radiatoare electrice să se încălzească.

„Posibil ca lucrurile să derive din faptul că în Bucureşti o parte din apartamente au rămas fără căldură şi în momentul de faţă radiatoarele au un preţ ieftin de achiziţie. Altă explicaţie nu găsesc în momentul de faţă“, a spus el.

Miercuri, la ora 18.30, aproximativ 250 de blocuri sau alte imobile erau pe lista de avarii a Termoenergetica. Lipsa de investiţii în sistemul public de termoficare face ca mii de tone de apă fierbinte să se piardă în subteranul Bucureştiul şi, în plină iarnă, să existe situaţii în care mii de blocuri nu au căldură sau apă caldă.

Dumitru Chisăliţă mai atrage atenţia şi asupra faptului că un consum mare de energie într-o zi în care energia hidro sau eoliană nu poate aduce un aport important din cauza condiţiilor meteo­rologice, poate deveni o problemă, în contextul în care există limite de importuri, iar capacităţile naţionale de producţie de energie pe cărbune sau nuclear nu fac faţă.

Problema este foarte importantă apropo de siguranţa şi securitatea sistemului energetic. În situaţia în care consumul mare ar veni într-o zi în care energia regenerabilă nu aduce un aport atât de important, am putea avea o situaţie nu neapărat plăcută, ţinând seama de capacităţile de producţie din momentul de faţă şi de limitările de import. Este un semnal care trebuie analizat din aceste perspective.
 

razvan.botea@zf.ro
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO