Eveniment

Masca - obligaţie sau recomandare? Autorităţile impun măsuri, dar momentan nu există amenzi

Masca - obligaţie sau recomandare? Autorităţile impun...

Autor: Eduard Popescu

15.05.2020, 11:16 368

Masca de protecţie devine obligatorie, însă în hotărârea luată joi noapte de autorităţi nu sunt prevăzute şi amenzi. Sancţiunile apar doar în legea stării de alertă, ce va intra luni în vigoare.

Noi limitări şi restricţii au fost introduse, începând de vineri, prin intermediul stării de alertă.

Una dintre principalele măsuri incluse în Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă este obligativitatea de a purta mască de protecţie în spaţiile comerciale, mijloace de transport în comun, la locul de muncă şi în alte spaţii închise.

Totuşi, în documentul amintit nu sunt prevăzute şi sancţiuni pentru cei ce nu poartă mască. Amenzile pentru nerespectarea măsurilor privind starea de alertă sunt incluse în legea recent promulgată de preşedintele Iohannis şi se vor aplica începând de luni.

Chiar dacă legea nu prevede expres sancţiuni pentru lipsa măştii, putem deduce că o asemenea faptă va fi sancţionată cu amenzi între 500 şi 2.500 de lei pentru „nerespectarea de către persoanele fizice, a măsurilor individuale de protecţie a vieţii şi pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătăţii persoanelor".

Până luni, măsurile şi restricţiile impuse aseară pot rămâne la stadiul de recomandare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO