Eveniment

Maşini cu hidrogen, care consumă de 50 de euro la 500 km şi elimină apă potabilă, expuse în Timişoara. Cum arată autovehiculele

Autovehicule cu hidrogen

Autovehicule cu hidrogen

Autor: Adriana Mit, Mediafax

25.05.2018, 18:36 14528
Două maşini cu hidrogen, cu o autonomie peste 500 de kilometri, care consumă de 10 euro la 100 de kilometri şi care au zero emisii nocive, eliminând doar apă ce poate fi consumată, au fost prezentate, vineri, în centrul Timişoarei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cele două vehicule electrice cu pile de combustie şi hidrogen au fost aduse în Piaţa Victoriei din Timişoara de la Bruxelles. Maşinile au fost realizate în cadrul programelor europene de finanţare a cercetării şi dezvoltării, printr-un parteneriat public-privat care lucrează la accelerarea introducerii pe piaţă a acestor noi tehnologii. Maşinile au fost prezentate la Timişoara în cadrul unei campanii de promovare a tehnologiei pentru pile de combustie şi hidrogen în Europa Centrală şi de Est.

“Vehiculele electrice cu pile de combustie au avantajul de a fi la fel de nepoluante ca şi cele electrice şi la fel de flexibile ca şi cele diesel. Cu un rezervor plin de hidrogen pot avea autonomie peste 500 de kilometri, fiind complet silenţioase şi având zero emisii nocive. Singura emisie este apa”, au arătat reprezentanţii parteneriatului european public – privat Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCH JU).

Cele două maşini expuse în centrul Timişoarei au motor electric, iar interesant este faptul că apa eliminată poate fi consumată. Un astfel de vehicul costă peste 70.000 de euro, însă în Europa de Est nu se găseşte niciun model, pentru că nu există infrastructura necesară, adică staţii de alimentare cu hidrogen.

“Acest parteneriat promovează tehnologia pe bază de hidrogen şi pile de combustie. Aceste vehicule utilizează şi hidrogen ca şi combustibil, iar pila de combustie produce electricitate, motorul este unul electric şi practic ai mobilitate electrică cu emisii zero, elimină apă. A picat apă din spatele maşinii, care poate fi băută, este potabilă. Scopul celor de la Bruxelles este de a promova acest mijloc de transport curat, de a promova noile tehnologii şi acele tehnologii care protejează mediul, cu emisii zero de dioxid de carbon. Nimeni nu vinde o asemenea maşină într-un loc în care nu ai infrastructură, adică staţii de alimentare. Proiectele europene care au finanţat asemenea mobilităţi s-au ridicat şi la valori de 80 de milioane de euro. La producători, o astfel de maşină costă peste 70.000 de euro. Nu se găseşte ca maşină comercială şi utilizabilă în estul Europei, din păcate. În restul Europei sunt 500 - 600 de asemenea vehicule", a explicat Ioan Iordache, din partea Asociaţiei pentru Energia Hidrogenului din România.

În ceea ce priveşte costurile, Ioan Iordache a explicat că un kilogram de hidrogen costă zece euro, cu care o maşină se poate deplasa 100 de kilometri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO