Eveniment

Măştile, obligatorii în 4 judeţe. Decizia a fost luată şi în Maramureş şi Iaşi,după Galaţi şi Vaslui

Măştile, obligatorii în 4 judeţe. Decizia a fost...

Autor: Ilinca Nazarie, Vasile Magradean

05.04.2020, 14:14 731

Încă două judeţe din România îi obligă pe localnici să poarte măşti când ies din casă. Astfel, ieşenii vor trebui să îşi acopere gura şi nasul când sunt în mijloacele de transport în comun sau în magazine, farmacii sau în instituţii publice. În Maramureş, măsura va fi aplicată în spaţii publice.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă din Iaşi a decis sâmbâtă că ieşenii trebuie să poarte mijloace de protecţie atunci când ies în spaţii publice închise sau când sunt în tramvaie sau autobuze.

„În mijloacele de transport în comun din Judeţul Iaşi, precum şi în toate spaţiile publice închise (spaţii comerciale, farmacii, pieţe agroalimentare, instituţii publice etc.) purtarea mijloacelor de protecţie a gurii şi nasului este obligatorie. Aceste mijloace de protecţie constau în: măşti de protecţie, eşarfe, fulare, alte articole vestimentare etc.", se arată în decizia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi.

În aceeaşi sedinţă s-a decis şi faptul că administratorii şi deţinătorii magazinelor, farmaciilor, pietelor nu vor permite cetăţenilor accesul fără mijloace de protecţie. Tot în aceste locuri, vor trebui montate covoare îmbibate cu substanţe dezinfectante.

Decizia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă din Iaşi va intra în vigoare începând de luni.

Măsuri asemănătoare au fost luate şi în Maramureş.

Pentru prevenirea răspândirea bolii COVID-19 în Maramureş, preşedintele Consiliului Judeţean Gabriel Zetea, vicepreşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a avut o serie de consultări cu prefectul judeţului, Nicolae-Silviu Ungur, dar şi cu directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), dr. Rareş Pop. În urma acestor discuţii, şeful administraţiei judeţene a solicitat Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) adoptarea a patru noi măsuri cu caracter de obligativitate în judeţ, care să fie aplicate de luni, 6 aprilie 2020.

„Începând cu data de 6 aprilie 2020, devine obligatorie pentru toţi cetăţenii judeţului Maramureş sau pentru cei care tranzitează judeţul, acoperirea feţei (nas, gură) cu mască, inclusiv măşti improvizate sau alte materiale de protecţie, de unică folosinţă sau reutilizabile, în vederea reducerii riscului epidemiologic, de transmitere a virusului SARS-Cov-2. Măsura va fi aplicată în spaţii publice sau la locul de muncă de către toate persoanele, fie că acestea prezintă simptome de infecţie respiratorie sau nu”, a declarat Gabriel Zetea, preşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO