• Leu / EUR4.9490
  • Leu / GBP5.6367
  • Leu / USD5.0469
Eveniment

Măsuri fără precedent. Rusia le oferă libertatea deţinuţilor dacă luptă în Ucraina. Mulţi îşi asumă acest risc mortal

Măsuri fără precedent. Rusia le oferă libertatea deţinuţilor dacă luptă în Ucraina. Mulţi îşi asumă acest risc mortal

Autor: Mediafax

10.08.2022, 17:54 686

Cu o armată regulată subţiată după aproape şase luni de invazie dezastruoasă şi sângeroasă a Ucrainei, există tot mai multe dovezi că Kremlinul face alegeri urâte în războiul său şi recrutează deţinuţi pentru a lupta, scrie CNN.

De-a lungul unei investigaţii care a durat o lună, CNN a vorbit cu deţinuţii prinşi în cea mai nouă schemă de recrutare a Rusiei, împreună cu rudele şi prietenii lor. Activiştii cred că sute de persoane au fost abordate în zeci de închisori din Rusia - de la criminali la traficanţi de droguri. Unii au fost luaţi chiar din închisoarea în care este deţinut un american încarcerat în Rusia, Paul Whelan. Fratele său, David, a declarat în iulie că a auzit că zece voluntari au părăsit IK17 din Mordovia pentru frontul din Ucraina

Zeci de mesaje între rude, analizate de CNN, detaliază recompensele tentante oferite pentru a lupta în Ucraina, unde riscul este ridicat. Cele mai recente evaluări occidentale sugerează că până la 75.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi de la începutul invaziei (o afirmaţie negată de Kremlin).

Un prizonier a vorbit cu CNN din celula sa. Încarcerat de mai mulţi ani pentru infracţiuni legate de droguri, acesta a vorbit sub rezerva anonimatului, folosind un smartphone de contrabandă - destul de comun în sistemul penitenciar rusesc - pentru a descrie condiţiile oferite.

"Ei vor accepta criminali, dar nu violatori, pedofili, extremişti sau terorişti", a spus el. "Se oferă amnistie sau o graţiere în şase luni. Cineva vorbeşte de 100.000 de ruble pe lună, altul de 200.000. Totul este diferit". El a spus că oferta a fost făcută atunci când bărbaţi neidentificaţi, despre care se crede că fac parte din firma unui contractor militar privat, au venit la închisoare în prima jumătate a lunii iulie, şi că acceptarea în program va duce la două săptămâni de pregătire în regiunea Rostov, în sudul Rusiei. Deşi avea doi ani de serviciu în armată, el a spus că recrutorii nu păreau să insiste asupra experienţei militare.

"În cazul meu, dacă este real, atunci sunt de acord", a spus deţinutul. "Poate face o diferenţă reală pentru mine: să fiu încarcerat timp de aproape un deceniu sau să ies în şase luni dacă sunt norocos. Dar asta dacă eşti norocos. Vreau doar să mă întorc acasă la copii cât mai curând posibil. Dacă această opţiune este posibilă, atunci de ce nu?".

Deţinutul a declarat că 50 de deţinuţi au fost deja selectaţi pentru recrutare şi plasaţi în carantină în închisoare, dar a auzit că 400 au aplicat. Activiştii pentru drepturile omului care lucrează în sistemul penitenciar rusesc au declarat că, de la începutul lunii iulie, au fost inundaţi de rapoarte din întreaga Rusie de la rude îngrijorate, preocupate de soarta deţinuţilor lor.

Opţiunile de forţă de muncă ale Moscovei s-au diminuat de-a lungul a peste cinci luni de invazie istovitoare. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat iniţial că niciun recrut nu a fost trimis la război, înainte ca ministerul său al apărării să recunoască faptul că a retras o parte dintre ei de pe linia frontului după desfăşurarea lor, aparent din greşeală. Kremlinul a declarat că nu va avea loc o mobilizare generală în Rusia, temându-se probabil că această politică s-ar dovedi nepopulară.

Recrutarea în închisori se face, potrivit activiştilor şi prizonierilor, sub auspiciile contractorului militar privat Wagner, care nu se supune interdicţiei armatei ruse de a angaja condamnaţi. Prizonierii nu au arătat nicio copie a contractelor rudelor lor sau altor persoane, astfel încât termenii exacţi sau angajatorul rămân neclari. Wagner - care lucrează la nivel global şi este condus de Evgheni Prigozhin, un om cunoscut drept bucătarul lui Putin - este cel mai răspândit contractor militar rus. Prigozhin neagă legăturile cu Wagner.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9490
Diferență: 0,0081
Ieri: 4.9486
Azi: 5.0469
Diferență: -1,0935
Ieri: 5.1027
Azi: 5.6367
Diferență: 1,5585
Ieri: 5.5502
Azi: 5.1652
Diferență: -0,7837
Ieri: 5.2060