Eveniment

Măsurile de relaxare care intră în vigoare de astăzi: Se deschid piscinile, cluburile şi discotecile

Măsurile de relaxare care intră în vigoare de astăzi:...

Autor: Cosmin Pirv

01.06.2021, 08:07 1038

Locurile de joacă în spaţii închise, piscinele, cluburile şi discotecile îşi reiau activitatea din 1 iunie, potrivit unei hotărâri adoptate săptămâna trecută de Guvern. Totodată, vor fi reluate şi evenimentele private.

Guvernul a decis că începând din 1 iunie persoanele vaccinate nu vor mai fi obligate să poate mască în spaţiile închise unde nu lucrează mai mult de cinci angajaţi, a anunţat premierul Florin Cîţu.

„Se propune exceptarea de la obligativitatea purtării măştii de protecţie la locurile de muncă în spaţii închise unde îşi desfăşoară activitatea maxim 5 persoane, cu condiţia ca acestea să fie vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, iar în zonele respective nu este permis accesul publicului sau a altor lucrători, rămânând obligatorie în toate spaţiile închise comune”, se arată în hotărârea CNSU, adoptată de Guvern.

De asemenea, premierul Florin Cîţu a mai anunţat că începând din 1 iunie activităţile culturale, artistice şi de divertisment pot fi organizate în spaţii deschise cu participarea a cel mult 1.000 de persoane. Participarea la aceste activităţi este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, precum şi pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Organizatorul poate decide organizarea şi desfăşurarea activităţii cu un număr de peste 1.000 de persoane, dacă toţi participanţii fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, se mai arată în decizie.

Tot din 1 iunie, va creşte numărul de persoane care nu aparţin aceleiaşi familii ce pot circula în grupuri pietonale de la 6 persoane la 8.

Nunţile, botezurile, mesele festive, parastasele vor fi permise cu participarea a maxim 70 de persoane în spaţii deschise, sau cu participarea a maxim 50 de persoane în spaţii închise, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori şi sunt respectate măsurile de protecţie sanitară. Şi în acest caz, organizatorul poate decide
desfăşurarea evenimentului cu un număr mai mare de participanţi dacă toţi participanţii fac dovada vaccinării.

Activităţile culturale, artistice şi de divertisment pot fi organizate în spaţii închise cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului, cu obligativitatea purtării măştii de protecţie. Numărul participanţilor poate fi mai mare dacă toţi sunt vaccinaţi.

Potrivit hotărârii de Guvern, vor putea funcţiona locurile de joacă în spaţii închise, începând din 1 iunie, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi sub condiţia ca însoţitorii copiilor să facă dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 ori că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Totodată, va fi permisă organizarea şi desfăşurarea competiţiilor sportive în spaţii închise sau deschise cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea maximă a spaţiului. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, precum şi pentru persoanele care au trecut prin Covid.

De asemenea, activitatea operatorilor economici desfăşurată în spaţii închise, în domeniul sălilor de sport/fitness este permisă cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a
spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, fără purtarea măştii de protecţie şi cu asigurarea unei suprafeţe de 7 mp/persoană.

Dacă incidenţa în localitate este cuprinsă între 3 şi 4, activitatea operatorilor economici desfăşurată în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness se desfăşoară fără a depăşi 50% din capacitatea permisă.

Conform autorităţilor, va fi permisă reluarea activităţii piscinelor în spaţii închise, cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului.

„Se propune, începând cu data de 01.06.2021, creşterea gradului de ocupare, la 70% din capacitatea maximă spaţiilor închise pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în intervalul orar 5,00-24,00, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a
cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. (2) În condiţiile stabilite la alin. (1) administratorul poate permite accesul mai multor persoane cu condiţia ca toate acestea să facă dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare”, se mai arată în hotărârea adoptată de Guvern.

De asemenea, gradul de ocupare a spaţiilor de cazare din cadrul structurilor de primire turistică este permis la cel mult 85% din capacitatea maximă a acestora, în următoarele localităţi:
a) zona Mamaia Nord, judeţul Constanţa;
b) Năvodari, judeţul Constanţa;
c) Mamaia şi Mamaia-Sat, judeţul Constanţa;
d) Constanţa, judeţul Constanţa;
e) Agigea, judeţul Constanţa;
f) Eforie Nord, judeţul Constanţa;
g) Eforie Sud, judeţul Constanţa;
h) Techirghiol, judeţul Constanţa;
i) Tuzla, judeţul Constanţa;
j) Costineşti, judeţul Constanţa;
k) Neptun-Olimp, judeţul Constanţa;
l) Jupiter, judeţul Constanţa;
m) Cap Aurora, judeţul Constanţa;
n) Venus, judeţul Constanţa;
o) Saturn, judeţul Constanţa;
p) Mangalia, judeţul Constanţa;
q) 2 Mai, judeţul Constanţa;
r) Vama Veche, judeţul Constanţa.

„Administratorul poate permite ocuparea unităţii de cazare până la capacitatea maximă, dacă toate persoanele fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare”, se mai arată în hotărâre.

Guvernul a anunţat că va fi reluată şi activitatea barurilor, cluburilor şi discotecilor, în intervalul orar 5,00-24,00, la capacitate de 50%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO