Eveniment

Măsurile de relaxare intră în vigoare de mâine, 1 iunie. Care sunt condiţiile decise de autorităţi

Măsurile de relaxare intră în vigoare de mâine, 1 iunie. Care sunt condiţiile decise de autorităţi

Un număr mai mare de oameni care să participe la evenimente implică dovada vaccinării sau a testului negativ sau de anticorpi.

Autor: Georgiana Mihalache

31.05.2021, 00:04 4114

Rata de infectare scăzută din ultimele săptămâni a determinat autorităţile să ia noi măsuri de relaxare pentru populaţie ♦ Un număr mai mare de oameni care să participe la evenimente implică dovada vaccinării sau a testului negativ sau de anticorpi.

La 1 iunie vor intra în vigoare noi reguli care permit organizarea de evenimente culturale, sportive în spaţii închise, un număr mai mare de persoane în restaurante sau hoteluri, se deschid cluburile şi sunt permise festivalurile. Acestea sunt câteva dintre măsurile stabilite de autorităţi care intră în vigoare mâine, 1 iunie. Care sunt condiţiile de organizare?

„Începând cu data de 01.06.2021, se propune ca activităţile culturale, artistice şi de divertisment să poată fi organizate şi desfăşurate în spaţii deschise cu participarea a cel mult 1.000 de persoane, în condiţiile asigurării unei suprafeţe minime de 2 mp pentru fiecare persoană, cu obligativitatea purtării măştii de protecţie şi doar dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/ localitate este mai mică sau egală cu 3/ 1.000 de locuitori“, se arată în decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Participarea la activităţile cu un număr de cel mult 1.000 de persoane va fi permisă doar pentru oamenii vaccinaţi, care au mai mult de 10 zile de la rapel (sau de la vaccinarea cu serul Johnson - într-o singură doză), pentru cei care au un test negativ sau pentru cei care dovedesc prezenţa anticorpilor postinfectare  în ultimele trei luni.

„Vaccinarea ajută, ne îndreptam spre normalitate rapid, cu cât ne vaccinăm mai repede, cu atât putem să eliminăm şi celelalte restricţii care au mai rămas“, a spus premierul Florin Cîţu săptămâna trecută, la anunţarea măsurilor de relaxare.

Planul iniţial al autorităţilor, anunţat anterior de Cîţu, a fost atingerea pragului de 5 milioane de români vaccinaţi până la 1 iunie, pentru a permite măsurile de vaccinare. Acest nivel nu a fost însă atins, în total fiind vaccinate doar 4,3 milioane de persoane cu cel puţin o doză, date aferente zilei de vineri, 28 mai. Totuşi, autorităţile au decis măsurile de relaxare, în contextul în care presiunea dată de rata zilnică de infectare a scăzut în ultimele două săptămâni.

 

Ce alte măsuri de relaxare intră în vigoare la 1 iunie?

► Creşte numărul de persoane care pot circula în grupuri pietonale, de la 6 la 8 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii.

► Se pot organiza nunţi, botezuri, mese festive, parastase cu maximum 70 de persoane în spaţii deschise sau maximum 50 în spaţii închise. Incidenţa în localitate trebuie să fie sub 3 la mie. Evenimentul poate avea mai mulţi participantţi dacă aceştia fac dovada vaccinării.

► Activităţile culturale, artistice şi de divertisment pot fi organizate în spaţii închise cu un grad de ocupare de până la 70% din capacitatea maximă. Se păstrează obligaţia purtării măştii de protecţie şi regula incidenţei de sub 3 la mie. Organizatorul poate primi mai multe persoane dacă acestea sunt vaccinate.

► Se reiau cursurile de instruire şi workshop-urile pentru adulţi, cu limitarea la 70 de persoane în interior şi 200 în exterior. Masca rămâne obligatorie, iar la eveniment pot participa mai multe persoane doar dacă sunt vaccinate.

► Se pot organiza conferinţe în spaţii închise cu cel mult 100 de persoane care să respecte distanţarea şi să poarte mască. De asemenea, participanţii vaccinaţi pot creşte numărul persoanelor prezente la conferinţă.

► Locurile de joacă în spaţii închise pot funcţiona din nou, cu până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi dacă însoţitorii copiilor sunt vaccinaţi sau au un test negativ, fie au trecut prin boală şi au un test de anticorpi.

► Se pot organiza competeţii sportive în spaţii închise, cu 25% din capacitatea maximă pentru public. Persoanele care merg în tribune trebuie să facă dovada vaccinării, a unui test negativ sau a infectării în ultimele trei luni cu noul virus.

► Se redeschid piscinele în spaţiile închise, cu până la 70% din capacitatea spaţiului, în cazul localităţilor cu rata incidenţei sub 3 la mie.

► Gradul de ocupare în restaurante creşte până la 70% din capacitatea maximă, iar intervalul orar de funcţionare este de la ora 5 până la 24. Administratorul localului poate permite accesul mai multor persoane dacă acestea sunt vaccinate.

► Copiii vor putea participa la festivităţi de terminare a anului şcolar în aer liber, dacă aparţinătorii sunt vaccinaţi sau au un test negativ, fie au trecut prin boală în ultimele trei luni şi fac dovada anticorpilor.

► În birouri, la locul de muncă, angajaţii pot să nu mai poarte mască dacă sunt maximum 5 persoane într-un spaţiu închis şi acestea sunt vaccinate.

 
AFACERI DE LA ZERO