Eveniment

Măsurile de relaxare de după 15 mai, reglementate prin lege. Guvernul Orban a propus în şedinţa de guvern de ieri, 11 mai, o lege care să asigure limitarea răspândirii noului coronavirus şi după 15 mai, data de la care restricţiile pentru populaţie vor fi relaxate

Măsurile de relaxare de după 15 mai, reglementate prin...

Autor: Georgiana Mihalache

12.05.2020, 00:05 18202

Legea urmează să ajungă în parlament pentru a fi adoptată.

Şedinţa de guvern de ieri a vizat proiectul de lege propus de guvern, prin care Executivul vrea să reglementeze starea de alertă, instituită odată cu 15 mai, când restricţiile pentru populaţie vor fi relaxate. Legea va fi trimisă la Parlament, iar premierul Ludovic Orban a anunţat că va cere dezbaterea proiectului în regim de urgenţă.

În domeniul sănătăţii s-au păstrat în linii mari măsurile impuse de autorităţi încă de la instituirea stării de urgenţă.

„Suntem în situaţia în care Curtea Constituţională a lipsit autorităţile de pârghiile necesare pentru lupta împotriva acestui virus. Pe data de 15 se va încheia starea de urgenţă. Trebuie să avem garanţia că vom avea la dispoziţie toate instrumentele necesare pentru a putea continua activitatea desfăşurată în ultimele trei luni. Lupta împotriva epidemiei a început înaintea declarării stării de urgenţă. E clar că decizia Curţii Constituţionale limitează foarte mult marja de mişcare şi, pentru a avea deplină legitimitate, am decis să elaborăm acest proiect de lege”, a spus Ludovic Orban.

Pe sectoare de activitate, măsurile reglementate prin legea propusă de guvern includ domeniile economic, al sănătăţii, al transportului, muncii, educaţiei, sportului, culturii.

„Proiectul de lege cuprinde o serie de măsuri, măsuri care sa organizeze efectuarea unor actrivităţi economice astfel încât sănătatea cetăţenilor să fie protejată. Proiectul are o parte generală. E vorba de un proiect de lege care se adresează duratei de stare de alertă. E un proiect flexibil. Partea substanţială a proiectului vizează măsurile sectoriale pe fiecare domeniu în parte. Sunt măsuri care se cunosc de către opinia publică, au fost publicate pe site-ul MAI. Proiectul, dacă va fi aprobat de guvern, va merge către Parlament”, a spus Cătălin Predoiu, ministrul justiţiei.

În domeniul sănătăţii, pe durata stării de alertă, Ministerul Sănătăţii coordonează toate unităţile sanitare, indiferent dacă sunt în subordinea autorităţilor locale. Acest lucru s-a întâmplat şi în timpul stării de urgenţă, instituită la jumătatea lunii martie, astfel încât noua lege continuă măsura în care ministerul Sănătăţii decide pentru toate spitalele publice.

Ziarul Financiar a scris despre importanţa unei centralizări la nivelul Ministerului Sănătăţii a tuturor spitalelor, mai ales în contextul crizei sanitare, pentru a stabili clar necesarul de materiale şi resurse.

Masca devine obligatorie pentru persoanele care merg în spaţii publice închise, cum este cazul spaţiilor comerciale, mijloacele de transport în comun şi locul de muncă.

Instituţiile si autorităţile publice trebuie să organizeze activitatea în aşa fel încât triajul epidemiologic să fie asigurat, iar la intrarea în instituţie să fie obligatorie dezinfectarea mâinilor.

Preţurile la medicamente, seruri, vaccinuri, dezinfectanţi, dar şi materiale sanitare de protecţie pot fi plafonate, la fel cum se întâmpla şi în cazul stării de urgenţă.

Tot în legea privind măsurile pentru starea de alertă s-a introdus un alineat care implică redistribuirea către zonele afectate a personalului specializat, dar şi a echipamentelor şi dispozitivelor necesare pentru a creşte capacitatea de răspuns.

În primele două luni de la debutul epidemiei în România, judeţul Suceava a fost cel mai afectat, având în prezent peste 3.200 de îmbolnăviri, din datele autorităţilor. Situaţia în Suceava a scăpat de sub control, însă zone cu potenţial de risc au mai apărut în Hunedoara, Arad, Vrancea. Sunt zece judeţe cu peste 500 de cazuri de pacienţi confirmaţi cu noul virus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO