Eveniment

Meciul Steaua – Dinamo la restructurarea ministerelor este câştigat de armată

Steaua vs Dinamo a fost şi este mai mult decât un meci de fotbal

Autor: Gabriel Razi

25.05.2011, 23:47 550

Dacă meciul de aseară dintre Steaua şi Dinamo s-ar fi disputatîntre restructu­rarea făcută la Ministerul Apărării Naţionale(MApN) şi cea de la Ministe­rul Afacerilor Interne (MAI),instituţii din care s-au desprins cele două cluburi, acesta ar fifost câştigat de departe de armată. MAI este unul dintre cele douăministere cele mai puternice din România, alături de Fi­nanţe, dareste cel mai în urmă la restructurare şi eficienţă.

De altfel, chiar acum guvernul încearcă eficientizareaactivităţii la Interne, dar opoziţia la restructurare este foarteputernică, ministerul având un lobby puternic inclusiv înParlament.

În ultimii cinci ani numărul angajaţilor din MAI a crescut cu50%, de la circa 100.000 de angajaţi până la 149.000, câţi sepreconizează că vor lucra în această structură în acest an, în timpce profesionalizarea armatei a ţinut sub control numărul total almilitarilor la un nivel de sub 100.000 de angajaţi.

În toată perioada de după 1990, Armata s-a profesio­nalizat, afost masiv restructurată, în timp ce Ministerul de Interne adevenit din ce în ce mai masiv, mai greoi şi mai ineficient. Cele50.000 de noi angajări de la MAI din perioada 2004-2009 sunt celemai multe făcute în ultimii ani de vreun minister.

Nu mai puţin de 17 departamente subordonate, între care şiClubul Sportiv Dinamo, de unde fotbalul este exclus ca şiactivitate, dar care găzduieşte meciurile de fotbal ale clubuluiDinamo, nouă secretari de stat şi şefi de departa­mente şi optautorităţi în coordonare - un minister "mamut" pentru controlulcăruia se bat toţi politicienii din România.

De cealaltă parte, numărul de angajaţi din MAPN s-a redus de la200.000-220.000 de angajaţi, câţi erau în 1990 până la sub 100.000în prezent ca urmare a profesionalizării armatei în 2005 şi arestructurărilor care au permis accesul României în NATO. În 2006în cadrul MAPN lucrau 86.600 de români, cifră care a coborât cu 4%în ultimii ani, până la 83.130 în 2010.

LaApărare suma totală alocată în 2011 fondului salariilor de bază seridică la 1,1 miliarde de lei (290 de milioane de euro). În acestan din armată urmează să plece 2.000 de oameni, 2,4% din total. Decealaltă parte, la MAI personalul se va reduce cu 8.500 de oameni,5,4% din total.

Salariul de bază mediu la MAPN pentru acest an se cifrează la1.350 de lei (331 de euro). La Interne fondul de salarii se ridicăla 2,9 miliarde de lei (700 milioane de euro), salariul mediu alangajaţilor MAI fiind de 1.900 de lei (460 de euro).

Dinamo (MAI) pierde şi "meciul" cheltuielilor excesive cusalariile, în condiţiile în care bugetul Apărării pentru salarii seridică la 290 mil. euro, iar cel al Internelor este aproape decinci ori mai mare, adică de 1,4 miliarde de euro.

Clubului de fotbal Dinamo nu-i pasă de stadionulDinamo

Rivalitatea dintre Steaua şi Dinamo a început în comunism, cândcele două cluburi erau în subordinea Ministerului ApărăriiNaţionale (MAPN), respectiv Ministe­rul Afacerilor Interne (MAI).După 20 de ani de la Revoluţie, situaţia celor două cluburi nu esteclarificată în relaţia cu ministerele de unde s-au desprins. Ca şiîn alte activităţi din economie, statul nu a vândut stadioanele,dar găzduieşte cluburi de fotbal devenite private.

Niciun ban din vânzarea de jucători nu a mers în reamenajarea şidezvoltarea arenelor de fotbal, cel mai bun exemplu fiind stadionulDinamo, aflat aproape în paragină. De altfel, stadionul Dinamo nicinu este omologat pentru jocurile din Liga Campionilor.

Stadionul Dinamo a fost construit în 1951 şi are o capacitate de15.300 de locuri, în timp ce stadionul Steaua a fost dat înfolosinţă în 1974 şi are o capacitate de 28.000 de locuri.

Pe de altă parte, cluburile sportive ale ministerelor continuăsă existe chiar şi fără secţiile de fotbal. La MAPN funcţioneazăClubul Sportiv al Armatei "Steaua" Bucureşti, care a fost înfiinţatîn acelaşi timp cu echipa de fotbal şi care operează secţiile deatletism, box, scrimă, tir şi volei. În "curtea" Ministerului deInterne funcţionează clubul sportiv Dinamo Bucureşti, cu secţiilede rugby, atletism, baschet, scrimă, lupte, judo, haltere, canotajşi karate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO