Eveniment

Mediafax Talks about Energy. „Investitorii strategici“ din reţelele de distribuţie se plâng că sunt „furaţi“ masiv

Conferinţa Mediafax Talks about Energy

Conferinţa Mediafax Talks about Energy

Autor: Carol Dan

18.09.2015, 00:03 248
Companiile care adminis­trează reţelele de electricitate şi de gaze naturale solicită statului să le ajute să recupereze pierderile „sem­ni­ficative“ cauzate de fur­turile din reţelele de electricitate şi gaze naturale.

„E adevărat, sunt pierderi mari pe reţele. Legislaţia nu ne sprijină în a recupera aceste pier­deri“, a declarat ieri Silvia Vlăs­ceanu, director general al Aso­ciaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), la conferinţa Mediafax Talks about Energy.

O mare parte din companiile care activează în sectorul distri­buţiei de electricitate şi gaze au intrat pe piaţa energetică româ­nească în urma privatizărilor din anii 2004-2005.

Noii pro­prietari ai firmelor de distribuţie şi furnizare a energiei şi gazelor au în con­cesiune reţelele respective pe care au obligaţia să le exploateze, să le întreţină, modernizeze şi dezvolte.

Companiile Enel (Italia), CEZ (Cehia), E.ON (Germania) şi GDF SUEZ (Franţa) sunt câştigătoarele contractelor de privatizare a firmelor româneşti de distribuţie şi furnizare a electricităţii şi gazelor naturale.

După exuberanţa de după vânzarea acestor companii către investitorii privaţi, controlaţi de fapt de guvernele din ţările lor, statul român a început să fie nemulţumit de serviciile prestate de aceştia. În 2013, de exemplu, un raport al Curţii de Conturi arăta că E.ON, CEZ şi Enel nu au investit în modernizarea compa­niilor pe care le-au cumpărat aici banii lor, ci pe cei ai noilor lor filiale locale.

Electrica SA, compania de la care Enel, CEZ şi E.ON au cumpărat cinci din cele opt filiale de distribuţie şi furnizare a energiei, i-a acţionat chiar în judecată pe noii proprietari, dar până acum nu a reuşit decât să piardă mai multe procese cu aceştia la Curtea Internaţională de Arbitraj.

Prezent în conferinţa Me­diafax, secretarul de stat în Mi­nisterul Energiei Bogdan Badea a spus că a sesizat „o încetineală“ în privinţa investi­ţiilor operatorilor de distribuţie şi că sectorul energetic trăieşte în pro­porţie covârşitoare din in-vestiţiile realizate înainte de 1990 şi are nevoie disperată de noi proiecte.

„Purtăm discuţii cu colegii de la ANRE pentru a gândi me­canisme şi în zona de distribuţie, astfel că dacă vom sesiza că pier­derile se vor accentua, iar consu­mul va creşte, să găsim meca­nismele legale astfel încât opera­torii să fie motivaţi şi să îşi reducă pierderile şi să facă investiţii“, a spus Badea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO