Eveniment

Medicii din ATI ameninţă cu demisia în bloc în cazul în care li se taie salariul

Medicii din ATI ameninţă cu demisia în bloc în cazul...

Autor: Mediafax

20.03.2021, 16:00 403

Preşedintele Comisiei ATI din Ministerul Sănătăţii, prof.dr. Dorel Săndesc, anunţă că medicii vor demisiona în bloc dacă li se va tăia salariul şi se vor organiza în societate care va acorda servicii de specialitate spitalelor, pe bază de contract. „E incalificabil ce face clasa politică”, spune el.

Prof. dr. Dorel Săndesc, preşedintele Comisiei ATI din MS şi vicepreşedinte al Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă (SRATI), acuză clasa politică de faptul că „e incalificabil” ca în cea mai mare criză sanitară din istoria modernă există discuţii despre taierea salariile din domeniul medical şi ameninţă că medicii ATI vor demisiona în bloc.

„În cazul în care veniturile medicilor vor fi reduse, specialiştii din domeniul terapiei intensive vor demisiona în bloc şi se vor constitui în grup sau societate liberală, care va oferi servicii spitalelor, considerând incalificabil ca în plină criză sanitară clasa politică să atenteze la veniturile personalului medical. Dacă această tendinţă se confirmă, reacţia comunităţii ATI va fi una pregătită de mult: demisia în bloc şi organizarea noastră ca şi grup/societate liberală care să ofere servicii de specialitate spitalelor”, spune specialistul ATI, pe grupul „Medici la datorie”.

Acesta precizează că s-a lucrat la această soluţie „Exit" înainte de creşterea salariilor, au ost consultaţi jurişti şi chiar Consiliul Concurenţei, iar propunerea a fost primită cu entuziasm de medici la Congres. Potrivit lui Dorel Săndesc, această soluţie a fost adusă a cunoştinţa autorităţilor, „şi sigur şi această perspectivă îngrijorătoare pentru ei a contribuit la decizia majorărilor salariale”.

Prof. dr. Săndesc spune că o astfel de soluţie este practicată şi în alte ţări, iar ea ar absolvi medicii de responsabilităţile ce le revi di cauza tuturor deficienţele sistemului, „care acum ni se pun în mod nedrept în spate”.

„Astfel, grupul nostru, independent, liberal, va deveni un agent mai eficient al schimbării, pentru că va impune, contractual, respectarea standardelor", mai spune prof. dr. Săndesc.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO