Eveniment

Medicii intră în era hi-tech: reţetele vor fi electronice, iar cardul de sănătate va demara cu un proiect pilot

Autor: Ioana David

22.03.2012, 00:07 1705

Medicii vor începe să pre­scrie electronic medicamentele din iunie, pentru ca timp de câteva luni să poată scrie reţete şi în varianta clasică, acesta fiind una dintre schimbările din sistemul de sănătate din acest an, autorităţile urmând să înceapă şi distribuţia cardurilor din sănătate din luna august.

Cele două proiecte, reţeta electronică şi cardul de sănătate, fac parte dintr-un proiect mai amplu de informatizare a sistemului de sănătate, alături de sistemul informatic unic integrat (SIUI) deja funcţional şi dosarul electronic, ce urmează să fie gata în 2013.

Lucian Duţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a explicat că medicii vor scrie pe calculator, apoi vor tipări reţetele ce vor avea un cod de bare, iar cu aceasta pacientul va merge la farmacie, unde reţeta se va verifica în calculator prin intermediului codului de bare.

"Am obţinut fonduri europene nerambursabile în valoare totală de aproximativ 40 de milioane de euro pentru implementarea prescripţiei şi a dosarului electronic. Din 1 iunie va demara sistemul de prescriere electronic, care va funcţiona o perioadă în paralel cu cel de acum", a spus Lucian Duţă.

Cum va funcţiona sistemul

"Ne dorim aderenţa cât mai mare a tuturor prescriptorilor la acest sistem (încă de la început - n. red.)", a mai spus Duţă. El a explicat că în viitor medicii care nu vor trece la acest sistem nu vor mai putea încheia contracte cu CNAS, deci nu vor mai fi plătiţi pentru serviciile prestate.

Concret, medicii vor avea tipare prestabilite de reţete şi baze de date complexe cu medicamente şi îşi vor putea selecta recomandările în funcţie de diagnostic. Practic, completarea reţetelor va fi asistată şi nu se vor putea prescrie reţete dacă în sistem apare că un anumit produs este contraindicat pentru o anumită boală.

"Fragmentarea (achiziţia de medicamente de la o altă farmacie dacă în prima nu sunt disponibile toate produsele prescrise - n. red.) este prinsă în soluţia informatică", a mai spus Lucian Duţă.

Şeful CNAS a precizat că avantajele prescripţiei electronice sunt siguranţa tratamentului şi reducerea riscului de complicaţii, dar şi prevenirea fraudei. El a estimat că frauda din sistem se ridică la 200-300 mil. euro, în condiţiile în care bugetul instituţiei este de aproximativ 200-300 mil. euro.

Soluţia IT pentru realizarea sistemului de prescripţie electronică este furnizată de HP România, în urma unui contract de 44,99 mil. lei, inclusiv TVA (10,3 mil. euro).

Medicii sunt în favoarea prescripţiei electronice, însă Doina Mihăilă, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie, a propus pentru medicii care intră încă din prima lună în acest mod de prescriere ca aceştia să fie "premiaţi, bonificaţi". Şi farmaciştii susţin prescripţia electronică, dar propun ca CNAS să susţină plata cititoarelor de carduri necesare în farmacii.

Primele carduri, din august

Tot în vară va începe să fie distribuit şi cardul de sănătate, documentul de identificare al pacientului atunci când se prezintă la medic. Cardurile sunt realizate de Imprimeria Naţională, care, potrivit lui Lucian Duţă, nu poate produce mai mult de 1 milion de carduri pe lună.

"Aplicaţia informatică va fi gata în octombrie, iar în noiembrie vrem un proiect pilot pe care să-l aplicăm într-un judeţ", a explicat Duţă. Încă nu a fost selectat judeţul în care va demara acest proiect. Informatizarea în sistemul de sănătate a început în urmă cu mai bine de zece ani, iar de la finalul anului 2010 este funcţional SIUI - sistemul informatic unic integrat.

Odată cu implementarea SIUI, orice medic de familie se poate conecta la această bază de date prin intermediul unui soft de pe calculator, care îi oferă informaţii actualizate despre numărul pacienţilor de pe lista sa, dacă pacientul este salariat sau nu, iar prin completarea serviciilor pe care le prestează informaţiile ajung în acelaşi timp la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, dar şi la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO